Gratis studiekeuzetest: welke is geschikt voor jou?

Gratis studiekeuzetest doen?

Welke studiekeuzetesten zijn er allemaal?

Diverse studiekeuzetesten

Om tot een studiekeuze te komen die goed bij je past zijn er diverse gratis studiekeuzetesten. Ook zijn er diverse platformen die je stapsgewijs kunnen begeleiden om tot jouw ideale studiekeuze te komen.

Het antwoord op de grote vraag ‘wat wil ik worden?’ dus.

Want nog voordat je ook maar één stap in een kantoor of andere werkomgeving hebt gezet moet je op jonge leeftijd al bepalen welke studie goed bij je past.

Als jij niet één van de gelukkigen bent die van kind af aan al weet wat je wilt worden, hoe bepaal je dan welke opleiding het beste bij je past?

Gratis studiekeuzetest voor elk niveau

Wil jij je graag oriënteren op studies en beroepssectoren die bij je passen? Een studiekeuzetest geeft inzicht in jouw persoonstype en de daarbij passende beroepen en studies.

Een studiekeuzetest is er op alle opleidingsniveaus, ingedeeld op basis van de geschikte vooropleiding. En vaak zijn ze gewoon gratis, zoals de studiekeuzetest van Icares.

Bij sommige testen krijg je gratis een basisrapportage en kun je eventueel betalen voor een uitgebreide testrapportage.

Studiekeuzetest MBO

Als jij je VBMO of praktijkgerichte opleiding afgerond hebt en je verder wilt studeren, heb je de juiste vooropleiding om door te stromen naar een MBO studie.

Op welk MBO-niveau je kunt instromen hangt af van je VMBO niveau:

  • Met de basisberoepsgerichte leerweg (BB) stroom je in op MBO niveau 2
  • Met de kaderberoepsgerichte (KG), Gemengde (GL) en theoretische leerweg (TL) stroom je in op MBO niveau 3 of 4

Uiteraard kun je ook met een havo diploma een MBO studie gaan doen, als je dat zou willen.

Studiekeuzetest HBO

Om je direct te kunnen aanmelden voor een studie op HBO niveau heb je als vooropleiding minimaal havo nodig. Ook met vwo of gymnasium kun je direct instromen.

Heb jij je havo, vwo of MBO-4 opleiding niet afgemaakt en wil je toch een HBO studie doen? Dan kan je vanaf 21 jaar de 21+ toets doen. Dit is een toelatingsexamen waarbij je opleidingsniveau bepaald wordt.

Slaag je hiervoor, dan kun je starten met de opleiding.

Studiekeuzetest WO

Heb jij je vwo of gymnasium afgerond, dan kun je je met dat diploma direct inschrijven bij een universiteit om te starten met een wo bachelor. En eventueel doorstromen naar een wo master.

Studiekeuzetesten zijn online te vinden bij diverse platformen, maar ook de opleidingen zelf bieden mogelijkheden.

Hulp bij studiekeuze

De twee platformen die het meest uitgebreid zijn in hulp bij je studiekeuze zijn Qompas en Studiekeuze123. Bij beide platforms kun je een handig stappenplan volgen dat je door alle fases van je keuze heen begeleidt.

Qompas onderscheidt zich door een leerling meteen aan het begin van de middelbare schooltijd al mee te nemen op een interne ontdekkingsreis en is er voor alle niveaus.

Studiekeuze 123 is er voor het hoger onderwijs en is heel sterk in het vergelijken van studies op basis van studiekeuzedata. Denk aan kwaliteit van de opleiding, studentenoordelen, etc..

Studiekeuzecheck

Een studiekeuzecheck biedt jou de mogelijkheid te controleren of je de juiste studie hebt gekozen. Ook wel matching genoemd.

Na een intensieve periode van oriëntatie heb je dan eindelijk je studiekeuze gemaakt. Maar hoe weet je nou echt zeker dat dit de juiste keuze is? Hoe kun je dat checken?

Na aanmelding op je hogeschool of universiteit naar keuze kun je een studiekeuzecheck doen. Dit doe je dus samen met je opleiding.

Een studiekeuzecheck kan grofweg uit één of meerdere van de volgende onderdelen bestaan:

  • Een online vragenlijst, eventueel met een huiswerkopdracht vooraf
  • Een proefcollege (kan ook online zijn)
  • Een praktijkopdracht
  • Een toets of beoordeling
  • Een gesprek

Hieruit volgt een persoonlijk studieadvies en weet je of jouw keuze de juiste is geweest.

Twijfel je na dit advies over je studiekeuze dan ben je vrij om nog te switchen, mits je je voor 1 mei hebt aangemeld.

Verplicht of niet?

Een studiekeuzecheck is bij wet niet verplicht, maar veel opleiders vinden het zo belangrijk dat het een verplicht onderdeel is van inschrijving en de intakeprocedure.

Een studiekeuzecheck voorkomt achteraf een hoop teleurstelling en is ook bedoeld om het risico te beperken dat je je studie vroegtijdig moet afbreken omdat het toch niet bij je past. Dat zou zonde zijn!

Uiteraard zijn de studiekeuzetesten en platformen die in deze blog genoemd zijn maar een greep uit het totale aanbod. Maar hopelijk heb je met de uitleg over de verschillende studiekeuzetesten en platformen een mooi startpunt voor je reis naar een studiekeuze die echt bij je past.

Gratis studiekeuzetest: welke is geschikt voor jou?
Ken je iemand die geïnteresseerd is in dit vak? Deel dit interview!