Een nieuwe baan zoeken? Vier signalen dat het loont!

Een nieuwe baan zoeken, durf jij het risico aan?

Ga jij de sprong wagen?

Je baan opzeggen voor iets nieuws, dat doe je niet zomaar. Het is je inkomen. De garantie van een dak boven je hoofd. De stabiliteit van een vast job is dus wat waard. Maar tegen welke prijs?

Vier signalen die het risico van een overstap naar een nieuwe baan de moeite waard maakt

  1. Je huidige baan geeft je stress

Stress is een heel duidelijk signaal dat er iets uit balans is. Zeker als de stress in je lichaam merkbaar wordt, door bijvoorbeeld spanningsklachten. Misschien is de werkdruk te hoog. Of je werkgever is niet één van de flexibelste, waardoor de balans werk en privé ver te zoeken is. Of je talenten worden structureel niet erkent en daardoor krijg je niet de doorgroeikansen waar je op hoopt.

Helpen gesprekken met je leidinggevende onvoldoende om hier verandering in te brengen? Gezondheid is het allerbelangrijkste. Het risico waard dus om opzoek te gaan naar een baan waar je wél de waardering krijgt die je verdient.

  1. Er zijn geen doorgroeimogelijkheden meer

De een vindt repetitief werk, waar je lekker de deur om vijf uur achter je dicht kunt doen heerlijk. De ander wil werk uitdagend houden en zich blijven ontwikkelen.

Dan kan het heel frustrerend zijn als jouw functie je geen uitdaging meer biedt en het bedrijf waar je werkt geen doorgroeimogelijkheden lijkt te hebben. Niks meer demotiverend dan dat natuurlijk.

Dat groenere gras bij die andere werkgever kan dan heel verleidelijk zijn. Maar heb je er zelf alles aan gedaan om kansen te benutten bij je huidige werkgever? Heb je aangekaart waar je wensen en behoeftes liggen bij je leidinggevende? Managers kunnen tenslotte geen gedachten lezen. Als het antwoord op die vragen ‘ja’ is, dan is het tijd om verder te kijken.

  1. En dan begint het te knagen: is dit wel de baan voor mij?

Ben jij er ook eigenlijk maar een beetje ingerold? Op jonge leeftijd een studie moeten kiezen, terwijl je nog niet goed weet wat je wilt. En dan toevallig in een baan rollen waar je blijft hangen. Herkenbaar?

In het begin is het nog leuk. Je krijgt mogelijkheden om door te groeien, je ontwikkelt vaardigheden, leert samenwerken. Allemaal hele belangrijke dingen. Maar dan gaat het aan je knagen. Want is deze sector of baan wel wat ik wil? Past het wel bij wie ik ben?

En wat is jouw droombaan of ideale sector dan wél? De moeite waard om eens te onderzoeken welk werk bij jou past. Ga jij die nieuwe baan zoeken?

  1. Een kans die je niet kunt laten liggen

Er is altijd wel iets aan je baan dat niet leuk is, of waar meer uit te halen valt. Een salarisverhoging zou niet vervelend zijn. Of meer aandacht voor persoonlijke ontwikkeling bijvoorbeeld. Als je dan een baan tegenkomt dat aanzienlijk meer betaald of een heel aantrekkelijk opleidingsaanbod heeft voor medewerkers, kan de verleiding groot zijn. Zeker als je gevraagd wordt voor de baan.

Zoals in het begin van dit artikel al duidelijk werd brengt de overstap naar een nieuwe baan altijd risico’s met zich mee. Niets is tenslotte wat het lijkt. Maak dus vooral een voor- en nadelen lijstje voor jezelf.

Misschien kom je er achter dat je huidige werkgever zo gek nog niet is. En valt er zelfs te praten over die salarisverhoging. Of je komt er achter dat er in je huidige werk eigenlijk wel meer dingen zijn die je niet lekker zitten. Tijd om een nieuwe baan te zoeken dus!

Een nieuwe baan zoeken? Vier signalen dat het loont!
Ken je iemand die geïnteresseerd is in dit vak? Deel dit interview!