Qompas: de studiekeuzehulp van leerling tot baan

Qompas hulp bij studiekeuze

Een richtingaanwijzer bij studiekeuze

Qompas helpt je met het maken van een studiekeuze. Je profiel kiezen, ontdekken wie je ben en wat je kunt en wilt worden later. Als je jong bent is dit vaak nog alles behalve duidelijk. Via een handig stappenplan word je bij de hand genomen en door alle fases van je keuze heen begeleid.

Qompas is er voor alle niveaus, maar zit jij op de havo of vwo, dan is Studiekeuze123 misschien interessant voor jou. Dit platform richt zich specifiek op het hoger onderwijs.

Qompas voor leerlingen

Qompas begeleidt je bij je studiekeuze van leerling tot baan en is er voor de hele school en alle opleidingsniveaus. En biedt al ondersteuning aan eerstejaars leerlingen.

Het activeren van een account voor leerlingen bij Qompas gaat via de dekaan of mentor van jouw eigen school. Doet jouw school al mee?

Loopbaanontwikkeling en begeleiding

Met de zogeheten LOB-methodes (Loopbaan Ontwikkeling en Begeleiding) gaat de aandacht stapsgewijs uit naar het ontdekken van je talenten en zo vroeg mogelijk beginnen met het onderzoeken van wie je bent, waar je goed in bent en wat je dromen zijn. Om zo heel bewust te groeien naar een studiekeuze die echt bij je past.

Qompas onderscheidt zich dus door een leerling meteen aan het begin van de middelbare schooltijd al mee te nemen op een interne ontdekkingsreis. Allemaal opgeslagen in jouw unieke loopbaandossier. Er is voor ieder opleidingsniveau een apart programma.

VMBO

Met de LOB methode voor jongeren op het vmbo neem je alle tijd om jouw talenten, dromen, interesses en natuurlijk gedrag te leren kennen. Voor elke leergang een op maat gemaakt programma.

Dat voelt tenminste een stuk zekerder tegen de tijd dat je een studiekeuze moet gaan maken of een baan gaat zoeken.

Aan de hand van werkboeken, online opdrachten en interactieve spellen en een app leg jij (en/of klassikaal) spelenderwijs de route af naar studie- en baankeuzes die goed voelen. Omdat ze bij je passen.

Ben jij een havo of vwo leerling in de 1e of 2e klas? Dan begint jouw LOB-methode bij Qompas Start.

Start

Als je nog maar net begonnen bent met je havo of vwo kun je je via Qompas Start al op je gemak voorbereiden op al de keuzes die je moet gaan maken in de toekomst.

Je leert eerst wat loopbaan Ontwikkeling en Begeleiding (LOB) is. Dan ga je aan de slag met ontdekken wie je bent, waar jouw talenten liggen en wat je dromen zijn. Ook leer je al handige vaardigheden, zoals presenteren en plannen.

Op het moment dat het tijd is om jouw profielkeuze te maken ben je daar helemaal klaar voor.

Profielkeuze

Als jij Start goed hebt afgerond en meer inzicht hebt gekregen in jezelf en jouw talenten is het tijd voor Qompas Profielkeuze. Deze keuze moet je maken als je in de derde zit van de middelbare school.

Er zijn vier hoofdprofielen. Binnen deze profielen vallen een aantal studierichtingen. En daarbinnen vallen de opleidingen. Je profielkeuze bepaald dus of jij wel of niet toegang hebt tot een bepaalde opleiding.

In deze fase van je stappenplan ga je voor jezelf uitzoeken welke studierichting het beste bij jouw karakter, talenten en interesses past. En graaf je door tot je een aantal passende studies hebt gevonden. Dit doe je door te lezen over de diverse studierichtingen en studies. Maar ook door een aantal tests te doen:

  1. Profielkeuzetest

De profielkeuzetest bestaat uit een aantal stellingen die inzicht geven in jouw gedrag, wat je kunt en waar je interesse ligt. De uitslag van de test deelt de vier profielkeuzes in naar ‘best passend’.

  1. Vakkentest

Voor de vakkentest wordt eerst gekeken naar je huidige vakken. Welke vind je leuk, in welke vakken ben je goed of juist minder goed. En dan ga je kijken naar toekomstige vakken.

De uitslag van de vakkentest en profielkeuzetest komen in één handig overzicht te staan.

  1. Competentietest

De competentietest kijkt naar ‘wie ben ik’ en ‘wat kan ik’. De uitkomst zijn vijf best passende persoonstypes, bijvoorbeeld type onderzoeker.

Je kunt deze test ook door familie of vrienden laten invullen, over jou dus. Interessant om te merken of er veel verschil zit in hoe je jezelf ziet en hoe anderen jou zien.

  1. Interesse vragenlijst

In deze test ga je beroepen beoordelen. Welke vind je interessant en welke absoluut niet. Hier komt een lijstje uit met beroepssectoren die goed bij jouw interesses zouden passen.

Het leuke van Qompas is dat je de testuitslagen allemaal kunt bespreken met je decaan of mentor. Zo kom je steeds een stapje dichterbij dat belangrijke moment in je leven: een studie kiezen.

Studiekeuze

Het is tijd. Je gaat een studie kiezen. Met de handige bewaarmap in jouw Qompas omgeving kun je al jouw interesses en activiteiten opslaan. Welke studies wil jij meer over weten? Welke open dagen staan er gepland en ga jij naartoe?

Ook kun je informatie aanvragen bij specifieke onderwijsinstellingen en ontvang je tips over bij jou passende studies.

Ben jij al bijna klaar met je hbo- of wo opleiding? Dan kan Qompas je ook helpen de master of stage te vinden die het beste aansluit bij jouw ambities en talenten.

Carrièrestart

Ook tijdens en na je opleiding is Qompas je richtingaanwijzer voor je carrièrestart. Je kunt bijvoorbeeld een assessment doen om te kijken welke beroepen of functies het beste bij jouw vaardigheden en karakter passen. Maar ook handige sollicitatietips of een overzicht van actuele startfuncties en traineeships kunnen jouw start makkelijker maken.

MBO

Zit jij op het mbo en wil je je oriënteren op je loopbaan of verder studeren? Met Qompas MBO ga jij aan de slag met het ontwikkelen van jouw loopbaancompetenties. Op deze manier ben je beter in staat om bewuste en passende keuzes te maken in banen of vervolgstudies.

Je werkt aan het reflecteren op je vaardigheden, wat je wilt en wat je drijft. Je gaat uitzoeken wat voor soort werk bij je past, mogelijk ook door ervaringen op te doen op de werkvloer. En je bouwt aan je netwerk.

Dit doe je niet alleen, want het hele traject wordt je begeleid door docenten en andere begeleiders.

Qompas: de studiekeuzehulp van leerling tot baan
Ken je iemand die geïnteresseerd is in dit vak? Deel dit interview!