Studiekeuze 123: de studiewijzer voor het hoger onderwijs

Studiekeuze 123 helpt je vanaf het moment dat je een profiel moet kiezen.

Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het kiezen van een studie?

Met studiekeuze 123 was vergelijken nog nooit zo makkelijk

Het platform Studiekeuze 123 is er voor hoger onderwijs (bachelor en master) en biedt ondersteuning bij het kiezen van een studierichting vanaf het moment dat je als leerling een profielkeuze moet maken.

Ook heeft dit platform aandacht voor jouw ouders en hoe zij jou het beste kunnen begeleiden.

Een schat aan studiekeuzedata

Het inmiddels door vele opleidingen erkende studiekeuze 123 heeft een schat aan studiekeuzedata verzameld waarmee studies vergeleken kunnen worden op allerlei gebieden. Denk aan kwaliteit van de opleiding, studentenoordelen of startsalaris.

Met een gratis account kun je via MijnStudiekeuze starten met het stappenplan, dat bestaat uit het ontdekken van jezelf, het vergelijken van studies en uiteindelijk een studiekeuze die bij je past.

Zit jij op het vmbo of ben je nog niet toe aan je profielkeuze? Bekijk dan eens de blog over het Qompas studiekeuzeplatform. Ook mogelijk om met de hele klas te doen!

Ontdekken

In fase 1 van het stappenplan van studiekeuze 123 ga je meer over jezelf en jouw mogelijkheden ontdekken. Je bepaalt jouw favoriete studierichtingen, waar je zou willen studeren en je gaat in gesprek met familie en vrienden.

Deze stap bestaat uit:

  1. Een studiekeuzetest doen
  • Oriëntatiemeter: hoe ver ben je in je studiekeuzeproces? Deze test duurt 15 minuten. Aan de hand van de uitslag krijg je tips, suggesties en/of verwijzingen naar mogelijk interessante informatie om je verder te helpen.
  • Persoonlijkheidstest: wat zijn jouw persoonlijkheidskenmerken en welke beroepen sluiten daar bij aan? De test duurt 5 tot 10 minuten. Met deze antwoorden kun je gerichter zoeken naar een passende studie.
  • Interessetest (kosten €4,95): hoe interessant lijken bepaalde werkzaamheden je en welke beroepsactiviteiten passen daarbij?

Op basis van de uitslag van deze testen vul je vervolgens in waar jij goed in bent (jouw kwaliteiten).

Wil je meer weten over de verschillen in studiekeuzetesten?

  1. Het kiezen van jouw studierichtingen en waar je het liefst wilt studeren

Opleidingen worden ingedeeld in studierichtingen. Op basis van de studiekeuzetest weet je nu beter waar je goed in bent en wat bij je past en kun je een aantal voorkeursrichtingen kiezen, zoals gedrag & maatschappij of recht & bestuur.

Vervolgens kun je kiezen waar je het liefst wilt gaan studeren. Je kunt vijf steden kiezen.

Zit jij nog in havo of vwo 3 en wil je weten welke profielen en aanvullende vakken toegang geven tot welke studie? Dan heeft studiekeuze 123 een handige profielkeuze test die je kunt doen.

  1. In gesprek met ouder(s), familie of vrienden

De beste zelfreflectie is het perspectief van de ander. Bespreek eens met je ouders of een vriend(in) de uitslag van je studiekeuzetesten en welke studies je aan denkt tot nu toe.

Vinden ze die keuzes bij je passen, wat vinden ze jouw beste eigenschappen, wat voor soort werk zien ze je later doen? Zijn er dingen waar je nog niet aan hebt gedacht?, etc..

Open dagen

Fase 2 in het stappenplan van studiekeuze 123 is vergelijken. Heb je een aantal opleidingen op het oog, handig opgeslagen in je favorieten?

Het beste startpunt om studies te gaan vergelijken is het bezoeken van open dagen op basis van je favoriete studierichtingen of opleidingen. Op een open dag zijn er onder andere informatie stands, kun je vragen stellen aan docenten en, niet onbelangrijk, kun je ervaren of je je thuisvoelt op de opleidingsinstelling.

Op zo’n open dag krijg je een hoop informatie op je af. Dit kan overdonderend zijn. Het is daarom aan te raden je goed voor te bereiden op een open dag en aantekeningen te maken.

Iemand interviewen
Wat ook een mooie manier is om meer inzicht te krijgen in een bepaalde studie of beroep is iemand interviewen met een beroep of studie waar je interesse in hebt. Neem ook eens een kijkje bij de ervaringsverhalen op de werkvloer die op deze website staan.

Les op proef
Veel opleidingen bieden ook de mogelijkheid om een dag(deel) een lesprogramma op proef te volgen. Of zelfs een dagje mee te lopen, waarbij je gekoppeld wordt aan een student en samen colleges volgt.

Opleidingen

Fase 3 is kiezen! Jaja, na al je onderzoek is de tijd aangebroken een keuze te maken. Als het goed is heb je door alle stappen te doorlopen aardig wat inzicht in jezelf gekregen en is een keuze maken nu niet zo moeilijk meer.

Twijfel je toch nog erg? Informeer dan ook eens bij een aantal opleiders wat ze je nog meer kunnen bieden om te oriënteren. Sommige hogescholen bieden bijvoorbeeld een workshop studiekeuze of een individueel gesprek met een studiekeuzeadviseur.

Studiekeuze 123: de studiewijzer voor het hoger onderwijs
Ken je iemand die geïnteresseerd is in dit vak? Deel dit interview!