Voorbereiden op een sollicitatiegesprek: waarom ‘jezelf zijn’ werkt

Voorbereiden op een sollicitatiegesprek kan op allerlei manieren.

Het sollicitatiegesprek

Je kunt de 10 meest gestelde sollicitatievragen oefenen. De website en vacaturetekst van je potentiële nieuwe werkgever uit je hoofd leren. Een sollicitatiecoach inhuren. Algemene tips op het internet zoeken. Of het sollicitatiegesprek oefenen met je partner of een vriend of vriendin bijvoorbeeld.

En misschien zoek je zelfs tips over wat je aan moet of wat je absoluut wel of niet moet doen of zeggen.

Vaak is het voorbereiden op een sollicitatiegesprek een combinatie van deze dingen, maar wat de meesten vergeten is dat je vooral jezelf meebrengt in een sollicitatiegesprek.

Het sollicitatiegesprek: is het een match?

Of jij goed past binnen een bedrijf en functie is niet alleen afhankelijk van jouw vaardigheden, kennis en werkervaring. Maar misschien nog wel meer van jouw persoonlijkheid.

Tuurlijk, je wilt op je best zijn op zo’n eerste gesprek. Maar wel je beste authentiéke zelf. En niet alleen maar een versie waarvan jij denkt dat ze bij het bedrijf waar je wilt werken naar opzoek zijn. Zie je jezelf zo al naar een liefdespartner zoeken?

Al maak je nog zo’n goede eerste indruk en ben je de beste in je vak. Uiteindelijk zul je samen aan iets moeten bouwen, met alle ups en downs die daar bij horen en in al je kwetsbaarheid. Eerlijkheid en ‘jezelf zijn’ is dan de sleutel tot het ontdekken of er een wederzijdse klik is.

Dat moment dat je dacht ‘Oh F… it’

Mensen die al veel sollicitatiegesprekken hebben gehad weten het. Dat moment dat je bij het zoveelste gesprek dacht ‘oh, F… it, ik zie wel of ik het word’. En ja hoor, aangenomen!

Waarom is dat toch? Grote kans dat het komt omdat je op dat moment waarschijnlijk het meest jezelf was. Je was niet bezig met ‘voldoe ik wel aan wat ze zoeken?’, heb ik wel het juiste gezegd?’, etc.. Maar je liet het sollicitatiegesprek over je heenkomen, waardoor je flexibel met het gesprek mee kon bewegen.

En misschien daardoor zelfs ruimte zag om met een gepast grapje te reageren of spontaan een persoonlijke anekdote te delen die in je opkwam in de loop van het gesprek.

Daarmee is niet gezegd dat voorbereiden op een sollicitatiegesprek niet nodig is. Natuurlijk wil je beslagen ten ijs komen. Maar de basis is jouw authenticiteit.

Hoe doe je dat dan ‘jezelf zijn’ in een sollicitatiegesprek’?

“Zeg eens, waarom moeten we jou hebben voor deze functie?”

“En, waar zie jij jezelf over vijf jaar?”

Het zweet breekt je uit.. “Wat willen ze horen?’ ‘Waar proberen ze achter te komen?’ Straks val ik door de mand’”.

Het eerlijke antwoord zou waarschijnlijk zijn ‘Ja waarom eigenlijk?’ En ‘Ik heb geen flauw idee waar ik mezelf zie over vijf jaar, het is al lastig zat om waar ik nu sta naar wens vorm te geven’. Want, wat is er mis met je ambitie op het huidige moment richten?

Het zijn slechts twee voorbeelden van de vragen die in veel sollicitaties gesteld worden. En die jij als sollicitant waarschijnlijk beantwoordt vanuit het perspectief van de werkgever.

Want je wilt die baan hebben, toch?

Het credo ‘zakelijk en privé gescheiden houden’

Het credo ‘zakelijk en privé moet je gescheiden houden’ betekent niet dat je niet jezelf mag zijn of dat je je niet kwetsbaar mag opstellen. Juist wel. En juist tijdens het solliciteren. Om zo vertrouwen en verbinding te realiseren.

Wees dus niet bang om een grapje te maken of iets persoonlijks te delen. Maar uiteraard ben je wel in een professionele omgeving. Daar hou je rekening mee.

En natuurlijk zijn er genoeg bedrijven die het als onprofessioneel zien als je een keer emotie laat zien. Of kwetsbaarheid als zwakte zien. Maar zeg nou eerlijk, zou jij daar willen werken?

Tips bij sollicitatiebrief

De allereerste indruk maak je natuurlijk met de sollicitatiebrief. Daarin geldt hetzelfde als bij een sollicitatiegesprek, zoek naar de ruimte om iets van je persoonlijkheid te laten zien.

En zorg dat je erachter komt of het bedrijf en het werk bij je past. En hoe jij in staat bent met jouw werkervaring, kennis, vaardigheden én persoonlijkheid meerwaarde te leveren als het om de ‘job’ zelf gaat. Verwerk dat in je brief.

Het is geven en nemen in het leven. In het bedrijfsleven is dat niet anders. Met jouw authenticiteit is het mogelijk te ontdekken of een bedrijf en functie in lijn zijn met jouw waarden, doelen en persoonlijkheid. En vice versa.

Met jouw authenticiteit in een sollicitatiegesprek kun je ontdekken of er een wederzijdse klik is.

Tips bij sollicitatiegesprek

  • Voorbereiden op een sollicitatiegesprek is belangrijk om een goed beeld te krijgen van de organisatie en de inhoud van de functie. Maar ga niet zoveel voorbereiden dat je uiteindelijk als een robot overkomt en niet meer met het gesprek kunt meebewegen.
  • Bedenk vanuit je eigen waarden en ambitie of jij werkelijk in deze functie en bij dit bedrijf past. Én of je het leuk vindt.
  • Het is juist de herkenning in persoonlijke anekdotes die ervoor zorgen dat jij er uitspringt ten opzichte van de andere sollicitanten. Bijvoorbeeld als de manager die het interview afneemt net als jij vroeger in de horeca heeft gewerkt. Of dat jullie beide een liefde hebben voor Frankrijk bijvoorbeeld.

    Ook vergeten mensen vaak dat persoonlijke ervaringen ook iets zeggen over sociale vaardigheden bijvoorbeeld of hoe empathisch je bent.
  • En een gesprek heb je nooit alleen met de betreffende manager of recruiter, maar met het hele bedrijf. Al bij de portier of receptionist begint de eerste indruk. Wees dus vooral jezelf door bijvoorbeeld een praatje te maken of de deur open te houden voor iemand, als dat is wat je normaal ook zou doen.

Uiteindelijk hebben zowel jij als de werkgever maar één doel tijdens het sollicitatiegesprek en dat is uitvinden of jullie een duurzame en vruchtbare relatie met elkaar kunnen opbouwen.

Voorbereiden op een sollicitatiegesprek: waarom ‘jezelf zijn’ werkt
Ken je iemand die geïnteresseerd is in dit vak? Deel dit interview!