Wat voor werk past bij mij?

Het antwoord op de grote vraag ‘ wat voor werk past bij mij?’

Wat betekent ‘een baan die bij me past’ eigenlijk voor mij?

Welke baan past bij mij? Een vraag die vele van ons bezig houdt. De cliché beroepskeuzetesten over werk dat bij je past kennen we wel. Ik weet ook wel dat ik liever in een complex onderwerp duik dan dat ik ga bloemschikken of een stoel in elkaar zet.

Alhoewel ik best graag een meer fysiek beroep zou willen hebben in plaats van een kantoorbaan. Want acht uur per dag aan een stoel geplakt zitten, scheel worden van het turen naar een scherm en de hele dag corporate taal aanhoren, waar niemand (zeg nou eerlijk) écht iets van begrijpt, is ook niet alles.

Natuurlijk is zo’n test goed om een eerste schifting te maken in wat voor een richting je kunt gaan denken qua beroepen. Maar met een beroepskeuzetest kom je er niet snel achter waar je echt op je plek bent. Die testen zijn namelijk uitsluitend gericht op jouw kijk op werk. En er is zoveel meer.

Meteen weten hoe je ontdekt welke baan bij jou past? Ga direct naar het Inspiratieplan

“Wat voor werk past bij mij?” Factoren van invloed op jouw werkplezier

Er zijn zoveel factoren die bepalend zijn voor jouw werkplezier: je belangstelling, waar je in gelooft, je vaardigheden, jouw persoonlijkheid, eventuele lichamelijke of psychische beperkingen, het soort bedrijf, je collega’s, de exacte invulling van de rol, de locatie, de balans werk/privé, etc.

Dit betekent aan de ene kant dat je een scala aan kansen en mogelijkheden hebt. Aan de andere kant betekent het ook dat die perfecte baan vinden nog best een zoektocht kan zijn.

Niet alles haalbaar

Daarnaast is ook niet alles haalbaar. Je kunt nog zo graag model willen worden, als jij 1.58 lang ben en 38 jaar oud, zul je die kans waarschijnlijk niet krijgen. Ook spelen financiën een rol. Wil jij graag bij een goed doel werken, omdat daar je hart ligt? Maar zou dat betekenen dat je dan niet in je eigen onderhoud kunt voorzien? Dan is dat op z’n minst een uitdaging te noemen.

De realiteit is weerbarstig

Dat dit geen ‘Tjakka, je kunt het’ blogbericht is, is je inmiddels vast duidelijk. Ondanks dat die mentaliteit je best ver kan brengen, denk ik dat de realiteit een stuk weerbarstiger is. Namelijk, heel veel mensen die blij zijn als de werkdag weer voorbij is, zodat ze wél leuke dingen kunnen gaan doen. Mensen die er maar niet achter komen wat ze leuk vinden. Mensen die er wél achter komen wat ze leuk vinden, maar de middelen en tijd niet hebben om zich om te scholen. Of mensen die beperkt zijn en geen werkgever hebben die daar rekening mee houdt, etc.

Wat voor werk past bij mij? Een vraag die velen bezighoudt.

Maar is er dan geen hoop meer? Zeker wel.

De perfecte baan voor de rest van je leven?

Om te beginnen is er niet zoiets als de perfecte baan voor de rest van je leven. Als mens verander je, de tijd verandert. Wat je nu motiveert kan over 5 jaar heel anders zijn. Dat is alvast een opluchting, want jouw keuze is dus niet perse levenslang.

Dus hoe kom je er nou achter wat voor werk op dit moment bij je past? Simpel: door die vraag niet meer aan jezelf te stellen. Of eigenlijk, door goed over de vraag na te denken, voordat je hem beantwoordt. Want wat betekent ‘werk dat bij me past’ voor jou? Moet werk je gelukkig maken? Wil je van werk vooral leren? Betekent het voor jou dat je iets doet waar je in gelooft? Dat je veel eigen verantwoordelijkheid en flexibiliteit krijgt? Etc..

Jouw invloed is groot om werk te vinden dat bij je past

Maar net als bij een beroepskeuzetest is alleen antwoord geven op deze vraag slechts een startpunt. Want je kunt de meest inspirerende functie hebben, maar bij een rotbedrijf werken. Of je werkt bij een topbedrijf, maar bent de hele dag uit je neus aan het vreten van verveling. In beide gevallen zal de baan je ongelukkig maken.

Het goede nieuws is: je hebt wel degelijk invloed op werk vinden dat bij je past of het roer omgooien. De truc is om alle factoren die van invloed zijn op jouw werkplezier mee te wegen in je zoektocht. Daarnaast heb je een flinke dosis lef nodig om alle obstakels en beperkingen te trotseren. En vooral veel geduld. Kan het niet nu, dan kan het misschien wel over 2 jaar. Zolang je maar weet voor jezelf waar je naartoe wilt bewegen en tot die tijd zoveel mogelijk uit het huidige moment haalt.

Focus je in je huidige baan bijvoorbeeld op het ontwikkelen van vaardigheden die je straks nodig hebt in je droombaan.

Inspiratieplan om tot dé baan voor jou te komen

Eigenlijk is de zoektocht vrij overzichtelijk. Eerst ga je bij jezelf te rade wat je leuk en belangrijk vindt en hoe jij als persoon bent en werkt. Daarna ga je die uitkomsten toepassen op de buitenwereld (de factoren van invloed op jouw werkplezier). Als het goed is kun je dan al heel veel uitsluiten.

1. Wat jij leuk en belangrijk vindt

Definieer de vraag ‘wat voor werk past bij mij’ opnieuw. Afgestemd op wat het voor jou betekent.

Dus bijvoorbeeld: werk dat bij mij past betekent voor mij:

  • dat ik me nuttig voel
  • dat het aansluit op waar ik in geloof
  • dat de werk/privé balans optimaal is
  • dat ik me voortdurend kan ontwikkelen

Zo krijg je ook een antwoord dat bij je past.

2. Een thema kiezen dat voor jou belangrijk is

Ga vervolgens opzoek naar waar je gepassioneerd over bent. Wat zijn onderwerpen waar je niet over uitgepraat raakt? Welke tv programma’s, radio programma’s of podcasts volg je op de voet? (maar dan natuurlijk niet de ‘verplichte’ kost voor je huidige baan, waarin je niet gelukkig bent). Wat hield je als klein kind bezig? Etc..

3. Je persoonlijkheid en gedrag in kaart brengen

Een baan vinden die goed bij je persoonlijkheid en natuurlijk gedrag past maakt het leven een stuk makkelijker. Hoe je een ander ziet is vaak een projectie van jezelf. Als jij bijvoorbeeld een allergie hebt voor dominante mensen, wat zegt dit dan over jou?

Misschien helpt het om onderstaande vragen te beantwoorden.

  • Welke eigenschappen bezit iemand waar jij geïnspireerd van raakt? (integer, daadkrachtig, …).
  • Welke eigenschappen bezit een persoon waar jij allergisch voor bent (dominant, onpersoonlijk, …).

Wees bij de vraag ‘wat zegt dit dan over jou’ wel eerlijk tegen jezelf. Het gaat dus om je gedrag zoals het werkelijk is. Niet zoals je zou willen dat het is.

Welke baan bij je past hangt mede af van je persoonlijkheid.

4. Sterkte en zwaktes benoemen

Het is altijd goed om voor jezelf heel helder te hebben waar je kracht ligt en waar je minder goed in bent. In tegenstelling tot “het dwangmatig oppoetsen van je ‘zesjes’’, wil je die energie niet veel liever steken in de dingen waar je goed in bent?

5. Invloeden van buitenaf

Welke voorwaarden heb jij om plezier in je werk te kunnen hebben?

  • Locatie: zit jij graag op fietsafstand van je werk of vind jij lang in de trein zitten of filerijden geen probleem.
  • De grootte van het bedrijf: zit jij graag bij een groot bedrijf met allerlei doorgroeimogelijkheden of liever klein en overzichtelijk?
  • Dynamiek binnen een bedrijf: hou jij wel van een beetje chaos en ondernemendheid of zit je liever bij een professioneel bedrijf waar alles goed geregeld is?
  • Oog voor beperkingen: heb jij een beperking en wil je graag dat hier rekening mee gehouden wordt binnen een bedrijf?
  • Manier van leidinggeven: heb jij graag een leidinggevende die duidelijke kaders schetst en aandacht heeft voor je ontwikkeling en welbevinden? Of ben je juist heel zelfstandig en bepaal je liever jouw eigen kaders?
  • Teamgevoel: is het voor jou belangrijk dat je je helemaal thuis voelt binnen een team?
    Etc.

6. Samenvatten

Ga nu alles samenvatten in een soort profielschets van jezelf en je toekomstige werkgever. Dus wie ben je, hoe gedraag je je (in een werkomgeving), wat zoek je in een bedrijf en waar ben je gepassioneerd over?

Klopt het profiel nog met wat je bij ‘invloeden van buitenaf’ hebt bedacht dat belangrijk voor je is?

7. ‘Jouw favorieten lijstjes’

Je kunt nu als het goed is al heel veel uitsluiten. Bijvoorbeeld ‘als jij het heel belangrijk vindt om maatschappelijk iets bij te dragen, dan zul je niet snel je geluk vinden bij een commercieel bedrijf’.

Maak het nog concreter voor jezelf door een favorietenlijstje op te stellen.
Stel een top 5 op van functies die passen bij wat je allemaal ontdekt hebt.
Stel vervolgens een top 3 op van de branches waar jij in zou willen werken.

Punt 6 en 7 samen geven nu een heel goed beeld van waar jij het beste tot je recht komt.

8. Inspiratie opdoen

En nu ga je bovenstaande testen door het te ervaren. Denk aan:

  • Praten met mensen op de werkvloer: begin bij je kennissen kring en wie weet hebben zij weer relevante contacten die je (ook) kunt benaderen.
  • Meeloopdagen: bel gewoon eens een bedrijf op of je een dag(deel) mee mag lopen, soort snuffelstage.
  • Interviews lezen / online een beeld vormen: online zijn video’s, interviews, onderzoeken, ect. te vinden die je kunnen helpen een beeld te vormen van een bepaalde functie, branche of organisatie.

En nogmaals: heb geduld. Door schade en schande leert men zeg maar. Ervaring opdoen speelt een grote rol en dé perfecte baan voor de rest van je leven bestaat (gelukkig) niet meer.

Wat voor werk past bij mij?
Ken je iemand die geïnteresseerd is in dit vak? Deel dit interview!