Verkoop- en commerciële functies

Alle interviews op het gebied van commerciële functies, in de functiegroep Commercieel & verkoop vind je hieronder.

 
Accountmanager sprankelend karakter Wat doet een senior accountmanager - Als accountmanager ben je een product expert en weet je alles over jouw klanten. Welk product of dienst hangt helemaal af van het bedrijf waar je komt te werken. De ideale accountmanager heeft een probleem al opgelost voordat het ontstaat.
Wat doet een accountmanager Wat doet een accountmanager - Een goede accountmanager is een adviseur en denkt proactief mee met de klant. De kunst is om die behoefte te koppelen aan verkoop kansen. Geen account management rol is hetzelfde en agressieve verkoop werkt al heel lang niet meer.
Wat doet een sales consultant Wat doet een sales consultant - Het helpt in sales ontzettend als je wegblijft van het typische beeld van de 'snelle, gladde autoverkoper'. Luisteren, dat is waar het vooral om draait. En het stellen van goede vragen.

Commerciële functies met als doel om winst te maken

Werken in commerciële functies betekent een product of dienst tegen betaling aan een ander leveren. Dat is verkoop. Met als doel om winst te maken. Dat is commercieel.

Met de ambitie om in commerciële functies te gaan werken kun je dan ook alle kanten op.

Commerciële banen: verschil b2b en b2c

Zo kun je als bedrijf je producten of diensten direct verkopen aan de consument. Bijvoorbeeld als autoverkoper, als verkoper in een kledingwinkel of als makelaar (verkoop van huizen).

Dit noem je Business to Consumer (B2C).

Maar ook bijvoorbeeld als commercieel medewerker of accountmanager binnen een organisatie ben je aan het verkopen. Je bent dan verantwoordelijk voor de verkoop van producten en/of diensten aan de klanten (andere bedrijven) van deze organisatie, die dit weer aan hun eigen klanten verkopen.

Dit noem je Business to Business (B2B).

Senior accountmanager Sharon verkoopt bijvoorbeeld verzekeringen voor dieren aan dierenartsenpraktijken, die deze verzekeringen weer aanbieden aan de huisdiereigenaren die in hun praktijk komen.

Sales is vooral luisteren en uitstekende service bieden

Commerciële functies zijn er in allerlei vormen en op alle niveaus. We kennen allemaal wel de straatverkopers die met elkaar concurreren om de meest originele openingszin om iemand binnen te halen.

Verkooptechnieken vallen natuurlijk te leren. Maar als je denkt dat overtuigend zijn de enige skill is die een verkoper nodig heeft, dan is dit vak misschien niet iets voor jou.

Werken in commerciële functies betekent namelijk vooral goed luisteren naar de behoeftes van je klant en tussen de regels door kunnen lezen. Het identificeren van de pijnpunten van een (potentiële) klant is jouw basis voor een maatwerk advies. Een antwoord op een probleem. De klant zal je dan als ‘behulpzaam ervaren en het gevoel hebben begrepen te worden, in plaats van het gevoel iets opgedrongen te krijgen.

Uiteraard is verkoop meer dan alleen empathie en valt of staat jouw ‘deal’ met een goede prijs/kwaliteit verhouding. Als jouw service dan ook nog snel en persoonlijk is heb je wel een streepje voor op de concurrent.

Verschil commercieel medewerker binnen- en buitendienst

Verkopen doe je nooit alleen. Een klant kan op verschillende manieren in contact komen met een bedrijf. Bijvoorbeeld als reactie op een campagne die door de afdeling marketing is bedacht. En als de verkoper eenmaal in contact is met een potentiële klant zijn er allerlei administratieve handelingen die gedaan moeten worden.

Commercieel medewerker binnendienst

De commercieel medewerker binnendienst zit op kantoor en is degene die alles samenbrengt. De schakel tussen de buitendienst en de andere afdelingen binnen een organisatie. Ook ben je rechtstreeks aanspreekpunt voor klanten.

Multitasken is jou dus niet vreemd. Daarnaast ben je niet bang een gesprekje aan te knopen met je collega’s en vind jij het leuk om klanten echt verder te helpen.

Commercieel medewerker buitendienst of accountmanager

Ben jij liever veel op pad en kom je graag bij veel verschillende bedrijven op bezoek? Dan past de functie accountmanager of commercieel medewerker buitendienst wat beter bij je. Je hebt in deze functie vaak een aantal klanten waar je verantwoordelijk voor bent.

Deze klanten ondersteun je bij het gebruik van de producten en diensten die ze afnemen bij de organisatie waar jij voor werkt. En je houdt goed de ontwikkelingen in de gaten van zowel de organisatie waar je klant werkt, als de producten die je te bieden hebt. Zo kun je direct inspelen op kansen om meer producten of diensten te verkopen.

Ook besteed je een groot deel van je tijd aan het werven van nieuwe klanten. Onder andere door te netwerken en verkoopgesprekken te voeren met potentiële klanten.

Commerciële functies

Zie jij een commerciële functie wel zitten? En is de functie verkoper buitendienst jou op het lijf geschreven of zie je jezelf juist wat meer achter de schermen, bijvoorbeeld als commercieel medewerker binnendienst?

Vacatures voor commerciële functies zijn gelukkig niet moeilijk te vinden. De mogelijkheden zijn tenslotte eindeloos. Eigenlijk heeft elk groot uitzendbureau voldoende commercieel vacature aanbod op de website staan.