Design- en creatieve functies

Ben jij in de wieg gelegd voor creatieve functies? Alle interviews in de functiegroep Design & Creatie vind je hieronder.

Fotograaf Vincent van Kleef Wat doet een fotograaf - Ik ben freelance fotograaf gespecialiseerd in portretfoto's en reportagefoto’s. Hoe jij je manifesteert in het leven en het unieke verhaal daarachter. Dat wil ik graag tot uiting brengen als fotograaf. Weet jij al wat jou fotografie handtekening is?
Journalist doet een interview Wat doet een journalist - Als journalist heb je een flexibele houding nodig. Je moet soms onverwacht op pad en je werktijden zijn altijd wisselend. Belangrijkste is denk ik een brede belangstelling hebben en goed (foutloos) kunnen schrijven.

Creatieve functies, legio mogelijkheden

Ben jij creatief? Een alleskunner? Dan ligt baankeuzestress op de loer. In de functiegroep design en creatie zijn de creatieve functies en design banen namelijk oneindig. Van grafisch vormgever tot acteur. Van architect tot meubelmaker.

Nou zijn dit natuurlijk hele verschillende beroepen en heeft niet elk creatief persoon het in zich om bijvoorbeeld acteur te worden. Daar komt wel meer bij kijken dan alleen een creatieve geest.

Wat creatieve personen wel gemeen hebben is dat ze vaak originele invalshoeken en oplossingen weten te bedenken en buiten de gebaande paden durven te denken.

Creatief persoon

Ben jij vooral een creatieve denker of ben jij juist altijd met je handen bezig en iets aan het maken?

Als creatieveling binnen een creatieve functie heb je in ieder geval een groot inlevingsvermogen en ben je in staat ergens helemaal in op te gaan.

Met jouw brede interesse sta je open voor nieuwe ervaringen en pas je je makkelijk aan. Waar een ander alleen beren op de weg ziet, weet jij tegenstellingen juist bij elkaar te brengen.

Als de vrije school binnen het educatiesysteem is vrij associëren en verbeeldingskracht voor jou een tweede natuur. Doordat jij een probleem van meerdere kanten weet te bekijken, is een originele en effectieve oplossing altijd paraat.

Design en Creatie

Zie jij in elk voorwerp een inspiratie voor het gebouw van de toekomst of ontwerp jij liever meubels? De functies binnen het creatieve domein zijn in te delen in twee categorieën.

Design banen
Van plan tot ontwerp. Een designer maakt niet alleen mooie plaatjes, maar bedenkt en begeleidt vaak het hele proces.

Een architect is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het (bedenken van het) ontwerp van de woning, het controleren van de uitvoering en het ondersteunen bij de oplevering.

Design heeft dus alles te maken met beroepen waar (grafische) vormgeving centraal staat. Dit kan zowel online als offline zijn.

Voorbeelden van beroepen in de categorie Design zijn: grafisch vormgever, interieurarchitect, UX designer, stedenbouwkundige of DTP’er.

Creatieve functies
De mooiste dingen creëren met je handen. Dat is waarom de mensen in deze categorie ’s morgens uit hun bed komen. Vakmanschap. En net als bij Design is ook dit vaak meer dan alleen het uitvoeren zelf.

Een meubelmaker bijvoorbeeld, maakt of renoveert niet alleen het meubel zelf, maar maakt vaak ook de ontwerptekeningen.

Een fotograaf maakt niet alleen foto’s, maar zoekt bijvoorbeeld ook een geschikte locatie voor de fotografie opdracht en doet aan nabewerking van de foto’s.

Voorbeelden van beroepen in de categorie creatie zijn: kunstschilder, choreograaf, goudsmid of stemacteur.

De genoemde functie voorbeelden binnen Design en Creatie zijn natuurlijk maar een greep uit de mogelijkheden binnen het creatieve domein! Zeker in de huidige digitale wereld zijn de functienamen en mogelijkheden bijna niet meer bij te houden.

Branche feitje creatieve banen

De creatieve industrie groeit snel in Nederland. In de creatieve sector werken veel mensen als zzp’er of kleine ondernemers.

Zeker in het geval van maatschappelijk en mondiale uitdagingen, zoals het klimaatprobleem, zijn ondernemers in de creatieve sector dé innovators om tot antwoorden te komen op deze complexe vraagstukken.

Vacatures creatieve sector

Er zijn een aantal uitzendbureaus en websites die zich specifiek richten op creatieve functies en design banen en creatieve vacatures op de website hebben staan.

Denk aan:

Culturele vacatures: vacatures in de kunst- en cultuursector. Op deze website zijn naast de creatieve functies ook leidinggevende en bestuursfuncties te vinden.

Adformatie: branche website met een vacaturepagina op het gebied van marketing, media, communicatie en creatie.