Training- en HR functies

Alle interviews op het gebied van HR functies en training & coaching vind je hieronder.

 
HR Medewerker aan het werk Wat doet een HR Medewerker - Ondanks de werkdruk als HR medewerker heb ik veel plezier in mijn werk. Ik vind ik het fijn om medewerkers op weg te helpen en te ondersteunen bij ziekte, antwoord te geven op lastige verlof-vragen of nieuwe medewerkers welkom te heten met een contract en op bijvoorbeeld een introductiedag die wij organiseren.
Presentatiecoach Cyrille Wat doet een presentatiecoach - Mijn meer dan 20 jaar podium ervaring wilde ik graag met anderen delen. Als presentatiecoach help ik mensen om zelfverzekerd, krachtig en met impact een boodschap over te brengen. Samen met de coachee werken we aan het ontdekken van de natuurlijke stijl van presenteren.
Sollicitant blij met baan door recruiter Wat doet een recruiter - Wanneer een organisatie een vacature heeft die ingevuld moet worden, schakelen ze mij in om een nieuwe collega voor ze te zoeken.

HR Functies, training en coaching

HR banen gaan direct of indirect altijd over mensen. Zo is een recruiter 80% van de tijd in gesprek met werkzoekenden en bedrijven om de perfecte match te vinden. En is een HR medewerker het merendeel van de werkdag achter de schermen bezig met het verwerken van wijzigingen die betrekking hebben op de medewerkers. Zoals een contractwijziging of het administratief verwerken van een uit dienst treding.

Jij bent dus een echt mensenmens en vindt het belangrijk dat medewerkers eerlijk behandelt worden en goed geïnformeerd worden.

Training en coaching is weer een hele andere tak van sport. Maar ook hier staat het contact met mensen centraal. Bij een coaching is dat vaak één op één. Een training wordt meestal gegeven aan meerdere mensen tegelijk.

HR functies

HR functies gaan dus over personeelszaken. En zijn vaak hectische functies. Personeelszaken is namelijk nogal breed en het gaat over mensen. Vertrouwelijkheid is dus belangrijk. Het is aan de HR afdeling om de werkzaamheden zo secuur en integer mogelijk uit te voeren.

HR functies zijn in te delen in twee werkvelden:

  1. Werving, en selectie van nieuwe medewerkers

Aantrekken van talent is voor veel bedrijven een uitdaging. Zeker in het geval van bijvoorbeeld specialistische vakgebieden, zoals ICT of de Zorg. Het vinden van mensen die niet alleen talent hebben en de juiste ervaring, maar ook goed passen bij de sociale, – en werkcultuur is belangrijk. Zonder goede en blije medewerkers geen goed bedrijfsresultaat tenslotte.

Tegenwoordig hebben veel organisaties ook een talent acquisition manager. Deze HR functie kijkt meer naar de lange termijn. Hoe ontwikkelt de organisatie zich en welke vaardigheden en werkervaring past daarbij. Zo kan een langetermijn wervingsplanplan ontwikkelt worden om die talenten te vinden.

Een recruiter houdt zich vooral bezig met de actuele situatie: de juiste mensen vinden voor de op dat moment openstaande vacatures.

  1. Behouden en motiveren van medewerkers

Als die talenten eenmaal binnen zijn is het de kunst ze ook binnen te houden. Enerzijds door ze goed te begeleiden bij het leren kennen van de organisatie en werkzaamheden. Anderzijds door ze mogelijkheid te bieden zich verder te ontwikkelen, bijvoorbeeld door het aanbieden van opleidingen of trainingen.

En natuurlijk door een persoonlijke benadering, een basis van vertrouwen en een juiste en snelle verwerking van personeelswijzigingen.

De meeste HR functies gaan over beide werkvelden en vallen binnen een HR afdeling. Maar bijvoorbeeld een recruiter richt zich uitsluitend op werving en selectie van nieuwe medewerkers.

HR taken

Geen baan zo dynamisch en breed als die van HR medewerkers. Het gaat tenslotte om alles wat het personeel aangaat en dat is nogal wat.
Denk aan:

  • Werving van nieuwe medewerkers
  • Sollicitatieprocedures
  • in- en uitdiensttreding
  • Inwerken van nieuwe medewerkers
  • contracten opstellen
  • Loonadministratie
  • Vakantie- en verlof
  • Verzuim van medewerkers
  • Vraagbaak voor medewerkers
  • Gesprekken met medewerkers
  • Trainingen en opleidingen organiseren
  • Bedrijfsveranderingen waarover medewerkers geïnformeerd moeten worden
  • Etc..

En dan moet je nog handig zijn met al die systemen waarmee gewerkt wordt om mutaties (personeelswijzigingen) in te verwerken. Alles digitaal natuurlijk.

Ga er maar aanstaan! Of is dat juist wat jou energie geeft?

Soorten HR functies

HR functies heb je op alle niveaus. Meestal begint je loopbaan als HR assistent of HR medewerker. Je bent dan vooral bezig met de uitvoering van personeelsmutaties en werkt veel met diverse softwareprogramma’s waarin deze wijzigingen doorgevoerd moeten worden.

Afhankelijk van onder andere de grote van de organisatie kun je doorgroeien naar de functie van HR adviseur of HR specialist (ook wel P&O adviseur of personeelsadviseur). In deze functie ben je meer adviserend en is vooral het management jouw gesprekspartner. Je leidt het personeelsbeleid in goede banen. Je denkt bijvoorbeeld mee over arbeidsomstandigheden, – en voorwaarden, het aannemen van medewerkers, loopbaanontwikkeling, opleidingsbeleid, etc..

Daarnaast heb je ook nog de eerder besproken recruiter of Talent Acquisition Manager. Die zich dus vooral richten op het aantrekken van nieuw talent.

Training en coaching

Als trainer of coach ben je expert op een bepaald onderwerp of help je anderen bij het (verder) ontwikkelen van bepaalde vaardigheden of persoonlijke ontwikkeling.

Een coach doet dit vaak één op één met een coachee en werkt meestal als zzp’er of freelancer. Zo helpt presentatiecoach Cyrille mensen hun persoonlijke stijl van presenteren te ontdekken.

Een trainer geeft vaak trainingen aan meerdere mensen tegelijkertijd. Dit kan als zzp’er, maar ook in dienst van een organisatie. Bijvoorbeeld inhoudelijke trainingen aan klanten geven over producten die ze afnemen als klant.

HR Branche feitje

Dat prioriteit van HR-beleidsthema’s voorspellen is lastig. Blijkt ook weer uit het onderzoeksrapport ‘HR-Trends 2019-2020 De functie van HR’ van organisatieadviesbureau Berenschot. Geen branche zo vatbaar voor de actualiteit. Covid-19 bewijst dat maar weer.

Al is de trendvoorspelling dat de aandacht van werving verschuift naar ontwikkeling van medewerkers en het gemotiveerd en inzetbaar houden van medewerkers nog een belangrijk thema. En dan vooral gericht op het menselijke: werkgeluk, verbinding en plezier, aandacht voor psychologische effecten van thuiswerken, etc..

Daarnaast is het thuiswerken ook een boost geweest voor verdere digitalisering van bijvoorbeeld onboarding (inwerken van nieuwe medewerkers). Ook hier is het belangrijkste de persoonlijke ervaring.

HR Vacatures

Bekende vacaturebanken zoals de Nationale vacaturebank of Monsterboard bieden een ruim aanbod van HR vacatures. Maar ook op specialistische HR vacaturesites zoals HRbaan.nl kun je terecht voor actuele HR vacatures.