Wat doet een dierenartsassistent

Het antwoord op Wat doet een dierenartsassistent

“Wat veel energie geeft in dit beroep is de dankbaarheid van mensen.”

Manon

  • Naam: Manon
  • Studie: Paraveterinair dierenartsassistent
  • 2 jaar werkervaring
  • Functie: dierenartsassistent

Wat doet een dierenartsassistent nou eigenlijk? Huisdieren worden steeds meer onderdeel van het gezin. Zelfs net zo dierbaar als een kind voor veel mensen. Daarmee wordt ook goede zorg voor jouw geliefde kat of hond in toenemende mate belangrijk.

Daarnaast er in de diergeneeskunde ook steeds meer mogelijk. Ook het vak dierenartsassistent wordt daardoor rijker. In toenemende mate krijgt de assistent meer verantwoordelijkheid. Het geruststellen van een dier is nog steeds een onmisbare taak van een paraveterinair, maar wat doet een dierenartsassistente nog meer?

Een interview met paraveterinair assistent Manon

“Een dierenartsassistente werkt alleen met dieren”

Wat vaak gedacht wordt is dat een dierenartsassistente alleen met dieren werkt of wil werken. En dus niet met mensen. Het klopt dat je als dierenartsassistente veel met dieren in aanraking komt in de wachtkamer, spreekkamer, opname en operatiekamer (OK).

Desondanks is het werk als paraveterinair ook echt mensenwerk. Je moet continu rekening houden met, communiceren met en je verplaatsten in de eigenaar van het dier. Echt klantgericht zijn dus. Je hebt meer met mensen te maken dan je soms van te voren denkt.

Steun en toeverlaat van de dierenarts

Als paraveterinair ben je de steun en toeverlaat van de dierenarts. Je assisteert en regelt allerlei zaken, zodat de dierenarts zich kan richten op het beter maken van de dieren. Denk aan baliewerkzaamheden, het voorbereiden van operaties en het verzorgen van de opname van dieren (uw hond, kat of konijn die even in de kliniek moet blijven).

Als dierenartsassistente moet je je kunnen verplaatsen in de klant

Persoonlijk ben ik als dierenartsassistent continu bezig met hoe ik het beste met de klant kan communiceren en me in de klant kan verplaatsen. Ik ben van nature direct en niet altijd even empathisch.

Door de afgelopen jaren continu bezig te zijn met het inleven in de klant, een training communiceren te volgen en elk gesprek te zien als een oefening merk ik dat het veel beter gaat. In het begin merkte ik dat ik regelmatig frictie had met klanten. Doordat ik nu beter kan communiceren komt dit gelukkig nog maar zelden voor.

Wat doet een dierenartsassistent? De werkzaamheden op een rijtje

Wat een dierenartsassistent doet is enorm veelzijdig en afwisselend. Van baliewerk tot assisteren bij een operatie. Samen met je collega dierenartsassistenten rouleer je op een dag qua taken. Zeker in een grotere kliniek heb je vaak de ochtend bijvoorbeeld balie ’dienst’ en in de middag assisteer je de dierenarts bij consulten in de spreekkamer.

Bij een kleinere kliniek kan het zijn dat je de ene dag de hele dag baliewerk doet en de volgende dag het grootste deel van de dag de voorbereidingen treft voor operaties en daarbij ook assisteert.

Dierenassistent opleiding

Een bekende opleiding dierenartsassistente is de MBO opleiding tot paraveterinair in Barneveld, Aeres.

Balie werkzaamheden

De balie is waar je dier en eigenaar verwelkomt. Vaak is dit contact persoonlijk en vertrouwd, omdat klanten al jaren met hun dier bij de kliniek komen.

Maar ook telefonisch of per mail sta je de klant te woord om hun vragen te beantwoorden en te adviseren. Als een klant belt over een ziek dier is het aan mij om de urgentie in te schatten en te bepalen of de klant met zijn of haar dier het beste even op consult kan komen bij de dierenarts.

Daarnaast is de balie ook vaak waar klanten de medicatie voor hun dier ophalen en natuurlijk moet er ook afgerekend worden. Betalingen, tellen van de kas, voorraadbeheer, medicatie klaarleggen, afspraken inplannen en de planning bewaken hoort dus allemaal bij de baliewerkzaamheden.

Voorbereiding en assisteren bij een operatie

Voorafgaand aan een operatie moet een hoop gebeuren om het dier en de operatiekamer klaar te maken voor de operatie. De hond of kat moet bijvoorbeeld geschoren en gewassen worden en er moet een branule geplaatst worden. Dit is het infuus waar het narcosemiddel toegediend wordt, maar ook medicatie bijvoorbeeld.

Daarnaast moeten alle materialen en instrumenten die de dierenarts nodig heeft tijdens de operatie klaargelegd worden. Als de operatie dan begint help je de dierenarts door het aangeven van de benodigde materialen en instrumenten en hou je het dier goed in de gaten: is de hartslag, ademhaling en temperatuur nog stabiel?

Uitslaapkamer
Na de operatie maak je het dier schoon en koppel je alle monitors los. Het dier kan dan naar de ‘uitslaapkamer’ om rustig wakker te worden van de narcose. Gedurende die tijd hou je het dier goed in de gaten.

En uiteraard hoort het schoonmaken van de operatiekamer er ook bij: operatietafel desinfecteren, afvoeren van gebruikte materialen en de instrumentaria desinfecteren en steriliseren.

Gebitsbehandeling

Als een hond of kat voor een gebitsbehandeling komt gebeurt dat ook onder narcose, net als bij een operatie. Het is anders onmogelijk voor de dierenarts om overal goed bij te kunnen en, indien nodig, röntgenfoto’s van het gebit (dentale röntgen) te maken.

De voorbereidingen zijn dus hetzelfde als bij een operatie, behalve dat het dier niet geschoren en gewassen hoeft te worden. In onze kliniek mag je als dierenartsassistente ook het gebit van de hond of kat reinigen voorafgaand aan de behandeling. En het gebit polijsten na de behandeling.

Als dierenartsassistente zorg je ook voor het gebit van dieren.

Opname

Voor- en na een operatie zitten de dieren ‘in opname’. Het is dan aan de dierenartsassistente om de dieren goed te verzorgen. Dat betekent het dier goed in de gaten houden, het geven van de juiste voeding en eventueel medicatie. In sommige gevallen is het ook nodig om bloed te prikken.

De dieren in opname zitten er niet altijd vanwege een operatie. Soms is het nodig om een dier even te observeren om erachter te komen wat er aan de hand is. Bijvoorbeeld een hond met nog vage klachten, zoals braken of lusteloosheid.

Assisteren bij consulten in de spreekkamer

In de spreekkamer assisteer je de dierenarts waar mogelijk. Soms zijn de dieren die op consult komen erg bang en moeilijk te hanteren. Ik kan dan helpen het dier stil te houden als de dierenarts bijvoorbeeld bloed moet prikken of de blaas wil prikken voor urine.

Na elk consult maak je de spreekkamer weer schoon voor de volgende klant.

Röntgen/echo
Een consult kan soms aanleiding geven tot aanvullend onderzoek. Bijvoorbeeld een röntgenfoto als de dierenarts het vermoeden van een botbreuk wil bevestigen. Als dierenartsassistent help ik dan het dier in de juiste houding te fixeren.

Laboratorium
Ook is urine-, bloed-, en/of ontlastingsonderzoek soms nodig om een goed beeld te krijgen van het ziektebeeld van het dier. Niet alle klinieken hebben trouwens een laboratorium in huis, de monsters worden dan klaargemaakt en opgestuurd naar een extern laboratorium.

Wat mag een paraveterinair doen?

Een ervaren paraveterinair kan steeds meer taken krijgen, zoals administratieve taken of management gerelateerde taken. Ook is het mogelijk je als dierenartsassistent te verdiepen in bepaalde onderwerpen door nascholing, bijvoorbeeld radiologie. Zo bouw je je eigen expertises op en krijg je meer eigen verantwoordelijkheid.

Afhankelijk van de kliniek waar je werkt, zou je dan bepaalde taken van de dierenarts kunnen overnemen, zoals het maken van röntgenfoto’s. Uiteraard komt bij de beoordeling van de röntgenfoto’s wel de dierenarts om de hoek kijken.

Een typische dag van een dierenartsassistente

’s Ochtends kom ik vaak als eerste op de praktijk, een kwartier voordat de dierenkliniek opent. Ik begin dan met een ronde door de kliniek om alle computers en apparatuur op te starten. Ik stop gelijk de eerste was (van de dag ervoor) in de wasmachine en daarna bekijk ik de planning van de dag.
Gemiddeld zijn we op een dag met 2 a 3 assistenten.

’s Ochtends worden de taken verdeeld. Eén assistent is verantwoordelijk voor de balie en spreekkamer, één voor de OK en één voor de opname en de spin in het web. In de ochtend voert de dierenarts operaties of gebitsbehandelingen uit, bij ons begint dit programma om 10 uur. Voor tien uur zorg ik er dus voor dat alle materialen en instrumentaria hiervoor klaarligt.

Verantwoordelijk voor de balie

Als de praktijk opent is het telefonisch vaak druk, komen de dieren voor de eerste afspraken en worden de dieren voor de operaties of gebitsbehandelingen gebracht. De telefoontjes moet je beantwoorden, de dieren voor afspraken aanmelden en de dieren die gebracht worden voor OK opnemen.

Als ik verantwoordelijk ben voor de balie probeer ik ’s ochtends de mail weggewerkt te hebben. Ook komen er bestellingen binnen die ik ook voor de middag opgeruimd wil hebben. Daarnaast ben je continu bezig met de telefoon en de afspraken die er zijn.

Verantwoordelijk voor de OK

Als ik verantwoordelijk ben voor de OK zorg ik dat het dier klaarligt voor de operatie of ga ik het gebit reinigen van het dier zodat de dierenarts snel kan beginnen met de operatie of het trekken van de tanden. Tijdens de behandeling hou ik het dier continu in de gaten en als nodig grijp ik in. Na de operatie zorg ik ervoor dat het dier naar de opname gaat, ruim ik alles op en zorg dat alles weer schoon is.

Ook overleg ik met de dierenarts wie de eigenaren op de hoogte stelt van de behandeling die is uitgevoerd. Als het dier wakker is geef ik het dier met de eigenaren mee en voorzie ik ze van de informatie over de nazorg.

Dierenartsassistent zorgt voor hond in opname

Consulten in de middag

’s Middags zijn er consult afspraken en heb je als assistent soms tijd voor taken zoals, bestellingen doen of schoonmaak werkzaamheden. Gedurende de dag probeer ik altijd vooruit te denken voor de afspraken om de dag zo efficiënt mogelijk te laten voorlopen.

Als er bijvoorbeeld een afspraak staat waarbij de eigenaar heeft aangeven dat de kat al oud is, veel eet maar ook afvalt leg ik alvast het bloedonderzoek uit de koelkast. Of als een eigenaar belt dat de hond mank loopt zet ik alvast het röntgen apparaat aan. Dit scheelt tijdens de consult tijd.

Richting het eind van de middag wordt de hele praktijk gestofzuigd en gedweild. ’s Avonds sluit de assistent alles weer af en is verantwoordelijk voor de kastelling.

Project ‘bijsluiters’

Als paraveterinair krijg je soms ook aanvullende administratieve taken. Ik had dit jaar een project rondom de bijsluiters gedaan. Wettelijk gezien is elke praktijk verplicht om de eigenaar van de juiste informatie te voorzien rondom medicijngebruik, hier hoort een bijsluiter bij (net zoals bij mensen eigenlijk).

Op de praktijk gaven wij zelden bijsluiters mee, omdat we die niet digitaal hadden. Dit was dus iets om te verbeteren. Ik heb een systeem ontwikkeld waarbij elke klant gemakkelijk de bijsluiter gemaild kan krijgen. Door dit systeem krijgt nu elke klant direct na het krijgen van de medicatie een mail met de bijsluiter.

Mijn motivatie als dierenartsassistent?

Wat ik wil bereiken met dit beroep is het bevorderen van het welzijn van dieren in Nederland. Er zijn steeds meer (erfelijke) aandoeningen waar dieren veel last van kunnen hebben. Ik wil mensen informeren en adviseren over wat voor hun dier het beste is, zodat dieren niet de dupe worden van onwetendheid van eigenaren.

Ook wil ik ervoor zorgen dat dierenartsen zich kunnen focussen op waar ze het best in zijn: het uitvoeren van de diergeneeskunde. En zich niet druk hoeven te maken over overige taken in de praktijk. Om deze reden ben ik ook aan het doorstuderen met als doel veterinair praktijkmanagement.

Wat veel energie geeft in dit beroep is de dankbaarheid van mensen. Het is super fijn als een dier goed geholpen is en de eigenaar tevreden is.

Moeilijke situaties

Sommige klanten kunnen veel druk op je leggen. Mensen willen tegenwoordig snel geholpen worden en antwoord op hun vragen. Het is in de praktijk vaak erg druk en je kan niet altijd alles direct beantwoorden. Sommige mensen kunnen hierdoor emoties op jou afreageren of boos op je worden.

Ondanks dat je hard werkt en je best doet is het moeilijk om elke klant tevreden te houden. Ook heb je soms te maken met ernstig zieke dieren die niet altijd een leuke afloop hebben. Dat kunnen zo ineens 3 dieren op een dag zijn, terwijl er de andere dag 0 dieren overlijden. Je hebt dan ook te maken met het verdriet van de eigenaar waarvoor je een steun moet zijn.

In dit beroep heb je tijdens werktijd eigenlijk nooit echt rust of een momentje voor jezelf. Soms heb je een drukke (emotionele) ochtend gehad, kan je eindelijk even zitten en dan komen er alsnog mensen of gaat de telefoon. Dat is best zwaar soms.

Er komen dus dagen voor dat je letterlijk maar 5 minuten hebt om even een hap naar binnen te werken of het tijdens werk moet opeten.

De ideale paraveterinair

Het beroep paraveterinair is een veelzijdig, maar ook stressvol vak, waarbij een persoon veel taken tegelijk moet kunnen uitvoeren en regelen. Een aantal basis karaktereigenschappen en vaardigheden zijn dus wel handig, zoals flexibel, zelfstandig en stressbestendig zijn en geen 9 tot 5 mentaliteit hebben. Klantgerichtheid en communicatief vaardig zijn is ook echt nodig, zoals eerder uitgelegd.

De kennis die een paraveterinair nodig heeft wordt geleerd tijdens de opleiding voor paraveterinair. Door middel van stages leer je de (medische) handelingen en verrichtingen. In de praktijk zal deze kennis verrijkt worden met behulp van de dierenartsen, ervaren assistenten en nascholingen. Op deze manier leer je steeds meer, krijg je de (medische) handelingen steeds meer onder de knie en groei je in het vak.

Vacature paraveterinair

De baankans als dierenartsassistent of paraveterinair wordt met de groeiende zorgvraag steeds beter. Dierenklinieken of dierenziekenhuizen staan te springen om gekwalificeerde en goede dierenartsassistenten om de kwaliteit en opgebouwde expertise te waarborgen die een dierenkliniek biedt.

Zeker met de toenemende concurrentie van tuincentra, bouwmarkten en dierenspeciaalzaken die diergeneeskundige diensten aanbieden, zoals vaccinatie van je dier. Het is daarom van groot belang om huisdiereigenaren informeren over het belang van kwalitatieve zorg.

Meer dan je best kun je niet doen

Juist omdat een baan als dierenartsassistente veel van je eist is het goed om te realiseren dat je je best doet en meer dan dat kan je niet doen. Ondanks dat je keihard werkt is helaas nooit iedereen tevreden en soms liggen er ook dingen buiten jouw macht. Dit soort dingen kunnen heel vervelend voelen maar probeer je daar niet zoveel van aan te trekken.

Hou daarbij ook je hoofd koel. Er kunnen stress situaties voorkomen, blijf rustig in de situatie en maak keuzes. Daarnaast is het niet erg als je niet alles weet en mensen soms niet direct kan helpen. Als je ergens over twijfelt vraag het aan de dierenarts, op deze manier kan je de klant altijd van het beste advies voorzien.

Wat doet een dierenartsassistent
Ken je iemand die geïnteresseerd is in dit vak? Deel dit interview!