Wat doet een kindercoach

Het antwoord op Wat doet een kindercoach

“Soms krijg ik letterlijk vreugde-vlindertjes in mijn buik als ik zie dat een kind geleerd heeft hoe het bijvoorbeeld lief tegen zichzelf kan praten.”

Romy

  • Naam: Romy
  • Studie: HBO Pedagogiek, Specialisatie kindercoach en speltherapie
  • Bedrijf: Romy Thomas Kindercoaching
  • Ervaring: 10 jaar
  • Functie: kindercoach

Wat een kindercoach doet is het welbevinden van een kind vergroten

Een werk van een kindercoach houdt voor mij in dat ik samen met het kind en de ouders op zoek ga naar manieren die kunnen helpen om het welbevinden te vergroten. Zodat een kind kan groeien in het zelfvertrouwen en zich zo ontspannen mogelijk kan ontwikkelen.

Opvoeden. Zelfs op de huishoudschool vroeger werd je hier niet op voorbereid. En alhoewel liefde en veiligheid een goede basis vormen voor een kind dat opgroeit, is opvoeden zoveel meer.

Want hoe weet je wat je kind nodig heeft? Welk gedrag hoort bij een fase en wanneer is het problematisch? En hoe zorg je ervoor dat je kind zich gehoord voelt en met zelfvertrouwen het leven tegemoet gaat?

Een interview kindercoach en pedagoog Romy

Kindercoach opleiding

Als afgestudeerd pedagoog ben ik gespecialiseerd en opgeleid in ‘opvoedkunde’ en weet ik alles van de ontwikkeling van kinderen. Toch wilde ik een stukje extra diepgang en heb er daarom voor gekozen om me verder te specialiseren als kindercoach.

Daarnaast ben ik NLP-coach. NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren en is een coachtechniek die onder andere kijkt naar welke interne hulpbronnen een mens al in zich heeft en hoe je die als coach kan helpen versterken.

Gedrag van kinderen interpreteren met speltherapie

Een van de hoofdtaken van mijn werk als kindercoach is dat ik het gedrag van kinderen op de juiste manier moet interpreteren en lezen. In mijn coaching maak ik veel gebruik van speltherapie.

De term speltherapeut betekent dat je de coaching van het kind (deels) vormgeeft door middel van spel en dat je onderzoekt wat er in het onderbewuste van het kind speelt. Het is belangrijk te checken of ik dit spel goed interpreteer.

Wat ik namelijk vaak zie is dat kinderen een situatie (onbewust) naspelen. Vaak situaties uit hun dagelijks leven of dingen die aan de oppervlakte liggen.

Verhuizing naspelen

Zo kan er bijvoorbeeld een situatie ontstaan waarbij een kind een verhuizing naspeelt, gewoon omdat dat afgelopen maand heeft afgespeeld. Door te checken welke emotie het kind hierbij ervaart en door met de ouders af te stemmen kan ik een afweging maken of het kind de verhuizing als schokkend heeft ervaren of dat het gewoon top of mind was en het door middel van spel zichtbaar werd.

Het gevaar is dus dat ik de verhuizing als een schokkende ervaring zou kunnen interpreteren, het daarmee ga uitvergroten voor het kind, terwijl het kind het als ‘gewoon een verhuizing’ heeft ervaren die eigenlijk best leuk was.

Goed checken bij het kind

Goed bij het kind checken met de juiste vragen en de situatie (indien nodig) bij de ouders onder de aandacht brengen is soms een puzzel. Wel geeft het vrijwel altijd veel inzicht in de belevingswereld van een kind en dat is waardevol voor de rest van het traject.

Kindercoach past speltherapie toe op kind

Verder kijken dan het gedrag van kinderen en ouders

Het leukste aan mijn werk als kindercoach vind ik om steeds achter het gedrag van kinderen en ouders te kijken. Om verder te kijken dan alleen dat wat zichtbaar is.

Ook vind ik het enorm waardevol om ouders hiermee op een liefdevolle manier te confronteren, zodat zij leren hoe ze bepaald gedrag bij zichzelf en bij hun kind kunnen ombuigen naar helpend gedrag.

Kindercoaches zijn zweverig

Wat ik mensen wel eens hoor zeggen is dat ze kindercoaches zweverig vinden. Ik denk dat sommige kindercoaches misschien wat zweverig lijken, omdat kindertaal voor veel volwassenen vaak ‘kinderachtig’, zweverig of vaag voelt. Maar het gaat denk ik over een andere manier van communiceren, vaak juist heel puur.

Ook dagen kinderen je uit om héél goed te kijken en te luisteren naar wat een kind je wil vertellen.

Vreugde-vlindertjes

Soms krijg ik letterlijk vreugde-vlindertjes in mijn buik als ik zie dat een kind geleerd heeft hoe het bijvoorbeeld lief tegen zichzelf kan praten in plaats van steeds de lat te hoog te leggen of heel streng tegen zichzelf te zijn.

Ik vind het zo mooi om kinderen hierbij te helpen omdat ik weet hoe waardevol het is voor de rest van hun leven.

Kindercoach leert meisje lief tegen zichzelf praten

“Ik wil weer even bij Romy spelen”

Dit zei een meisje van vijf tegen haar ouders onlangs. Vorig jaar was ze bij mij voor coaching en ze noemde het altijd ”bij Romy spelen”. Momenteel gaat het even niet zo lekker met dit meisje en heeft ze dus zelf aangegeven dat ze er weer bij mij mee aan de slag wil. Zo mooi.

Kindercoachpraktijk starten

Met name het stukje vrijheid is voor mij een van de belangrijkste redenen om mijn eigen kindercoachpraktijk te hebben. Zo wil ik de vrijheid hebben om een wandeling te kunnen maken na een heftige coachsessie. Op vakantie te kunnen gaan wanneer ik daar behoefte aan heb. Of juist een extra sessie te kunnen aanbieden wanneer dat gewoon echt nodig is.

Ik wil maatwerk bieden en niet gebonden zijn aan een x aantal uur of een vaste werkwijze omdat ik denk dat ieder kind net iets anders nodig heeft.

Kinderen in de basisschoolleeftijd sprak me het meest aan

Daarom heb ik tijdens mijn stages tijdens de HBO opleiding pedagogiek zo veel mogelijk verschillende werkvelden bezocht om een beeld te krijgen wat bij me past. Het bleek dat kinderen in de basisschoolleeftijd mij het meest aanspreken.

Ik kreeg toen de kans als kindercoach bij de Ruud van Nistelrooy Foundation te gaan werken. Hier werkten we in groepsverband aan het vergroten van het zelfvertrouwen en het zichtbaar krijgen van talenten van kinderen.

Ik had het hier super naar mijn zin, al merkte ik soms wel dat ik het echte één op één contact met kinderen miste. Helaas stopte deze prachtige stichting er na tien jaar mee en dit maakte dat ik helemaal voor een eigen praktijk ben gegaan.

Ik heb een business coach gezocht die mij me past en ben aan de slag gegaan. Voor nu voelt dit als een van de beste keuzes die ik in mijn werkleven heb gemaakt.

Zichtbaarheid als ondernemer

Als ondernemer kies is er voor om veel zelf te doen. In de praktijk betekent dit dat ik met een vaste planning werk in blokken. Daarnaast vind ik het belangrijk om als kindercoach goed zichtbaar te zijn om zo nieuwe cliënten te werven.

Hier gebruik ik vooral het netwerk LinkedIn voor. Dit bijhouden is meestal het eerste wat ik doe als ik ‘s ochtends op mijn praktijk kom.

Verder bestaat mijn week voornamelijk uit mail bijhouden, het inplannen en uitvoeren van sessies met kinderen, het schrijven van verslagen en voeren van ontwikkelingsgesprekken met ouders.

Ontwikkelingsgesprek met ouders

Een ontwikkelingsgesprek is een vrijblijvend telefonisch gesprek met ouders waarin we de hulpvraag/situatie bespreken en waarin we bekijken of we een match zijn. Als blijkt dat beiden partijen een samenwerking zien zitten plannen we in dat ontwikkelingsgesprek het intakegesprek om definitief te starten met de coaching van het kind.

Alles is maatwerk en dat is juist hetgeen waar ik veel voldoening van krijg.

De ideale kindercoach

Die flexibiliteit is als kindercoach ook denk ik één van de belangrijkste eigenschappen die je moet hebben om een goede coach te zijn. Met name in het ”out of the box” kunnen denken en op maat kunnen werken. Ieder kind is anders en ook ieder kind heeft net iets anders nodig.

Ook het begeleiden van de ouders is maatwerk en kun je dus niet zomaar via het boekje uitvoeren.

Kindercoach aan het werk in de prakrijk

Durven doorverwijzen

Soms is het ook gewoon lastig om vanaf ‘buitenaf’ ouders en het kind aan te sturen. Zo kan het kan zijn dat een ouder er onbewust meer tijd voor nodig heeft om gedrag los te laten of soms ligt een oorzaak van gedrag dieper dan je in eerste instantie verwacht, bijvoorbeeld bij een geboorteverhaal of het vermoeden van een vorm van autisme.

Het is dan een kwestie van doorverwijzen naar de juiste specialist die dan verder kan helpen. Soms vind ik dat lastig en aan de andere kant weet ik dat dat het beste is voor dat gezin.

Sommige trajecten blijven me wel bezig houden

Soms blijft een pittige casus me wel bezig houden buiten werktijd. Dit is niet altijd fijn, maar zeker ook niet heel vervelend. Ik weet dat dat voor een stukje bij mijn karakter hoort, ik had het ook toen ik voor een organisatie werkte.

Gelukkig merk ik dat het steeds een beetje beter gaat!

Doorleren: impact van geboorteverhalen

Ik zou me heel graag willen specialiseren in de impact van geboorteverhalen. Wat doet het bijvoorbeeld met een kind als de bevalling moeizaam verliep. Ik zie vaak dat dit doorwerkt op de latere ontwikkeling.

Nu heb ik daar nog niet genoeg kennis voor, ik zou hier in de toekomst graag een opleiding in volgen.

Wat doet een kindercoach
Ken je iemand die geïnteresseerd is in dit vak? Deel dit interview!