Wat doet een presentatiecoach

Het antwoord op Wat doet een presentatiecoach

“De kracht achter het presenteren is dat je jezelf bent.”

Cyrille

  • Naam: Cyrille
  • Bedrijf: Cyrille van Hoof Presentatie coach
  • Studie: HBO opleiding tot presentatiecoach
  • Ervaring: 5 jaar als coach / 20 jaar als zangeres
  • Functie: presentatiecoach

Als presentatiecoach leer ik mijn coachees hun persoonlijke stijl vinden

Presenteren. Klamme handen en knikkende knieën. Het is de vrees van velen. Maar net als, nou eigenlijk alles, valt ook presenteren te leren. “Het is vooral het vinden van je eigen persoonlijke stijl van presenteren..”

Een interview met presentatiecoach Cyrille

Mijn podiumervaring als zangeres wilde ik graag delen

Ik heb meer dan 20 jaar podiumervaring als zangeres en wilde graag mijn ervaring delen met anderen. Daarnaast viel het mij tijdens evenementen vaak op dat de presentaties die gegeven werden niet altijd even soepel verliepen. Ik dacht dan altijd: ik zou zo graag die persoon willen helpen, maar wist toen nog niet zo goed hoe.

Tot deze twee gedachtes samenkwamen. Na een goede studie tot presentatiecoach kon ik het ook in de praktijk gaan uitvoeren.

Door jezelf te zijn, zo raak je je publiek

Als presentatiecoach help ik mensen om zelfverzekerd, krachtig en met impact een boodschap over te brengen. Dat kan op een groot podium zijn, op TV of via social media.

Maar ook als je moet presenteren voor je team, werknemers, klanten of als je jezelf wilt introduceren tijdens netwerkevents of sollicitaties.

De kracht achter het presenteren is dat je jezelf bent. Dat schept binding met je toehoorders en vertrouwen. Ook kan je met praktische tools verbinding creëren met je publiek, bijvoorbeeld door een vraag te stellen, waardoor je interactie stimuleert.

Jouw unieke verhaal ontdekken

Ik werk met mijn coachees aan hun unieke verhaal. Vaak weten ze niet hoe ze moeten beginnen, dus leer ik ze eerst de structuur en opbouw van een presentatie. Daar gaat soms best wat tijd in zitten.

Als het verhaal helemaal klopt en het voelt ook goed, dan pas gaan we kijken naar het daadwerkelijk presenteren. De lichaamshouding, mimiek, stemgebruik, dynamiek, pauzes, tempo etc..

Spanning en angst voor presenteren

Vaak krijg je met coachees te maken die spanning ervaren, angst hebben voor het presenteren. En sommigen willen gewoon alleen iets meer leren over presenteren, heel praktisch.

Wat iemands drijfveer ook is om een presentatiecoach in te schakelen, meestal ben jij degene die vertrouwen geeft en positief ingesteld moet zijn waardoor de coachees ook meer vertrouwen krijgen in zichzelf en daardoor goed gaan presteren.

Presentatiecoach Cyrille op een evenement

Wat heeft een coachee nodig?

Het valt me wel eens op dat coaches soms als zweverig worden gezien. Wat klopt is dat je gevoel tijdens het coachen een grote rol speelt, maar ik geef juist ook veel praktische tools mee die je meteen kan inzetten en waar je ook direct resultaat mee kan behalen. Het gaat er om hierin een mooie balans te vinden.

En het hangt ook weer af van de coachee. Want wat heeft hij of zij nodig?

De ideale coachee wil zelf graag

Voor mij als presentatie coach is de ideale coachee iemand die echt wil leren en die voor verandering openstaat. Vaak melden klanten zich vrijwillig bij je aan. Dan is de eerste stap al gezet. Moeten ze van hun werkgever dit traject in, dan kan dat met tegenzin zijn. Je maakt dan ook minder grote stappen met iemand, omdat er weerstand is.

Toch is dat ook weer een mooie uitdaging. Maar het werkt echt het beste als iemand ook zelf wilt.

Als je de kern te pakken hebt lost de rest zich vanzelf op

Als een nieuwe coachee voor het eerst komt, dan is het nog even aftasten waar de persoon echt voor komt. Vaak geven ze iets aan, bijvoorbeeld: “ik praat te snel en ik weet niet goed wat ik met mijn handen moet doen”. En dan blijkt de echte oorzaak te zijn dat ze doodsbang zijn om zelfs voor een kleine groep te moeten presenteren.

Het is belangrijk om tot de kern van het probleem door te dringen. Anders ben je met bijzaken bezig en blijft het probleem gewoon bestaan.

Als je de kern te pakken hebt, dan lost eigenlijk de rest zich vanzelf op. Dat betekent dat ik als coach ook mijn gevoel laat meespelen tijdens het coachen en vertrouw op het, soms onvoorspelbare, verloop van dit proces. Niet alles is namelijk te sturen, het kan ineens een heel andere kant opgaan. Flexibiliteit is hierin belangrijk.

Uit de comfortzone

De kunst van het coachen is dan vervolgens dat je iemand vanuit positiviteit iets kan leren en uit zijn of haar comfortzone kan laten stappen. En diegene dat ook als plezierig en nuttig ervaart. Als dat lukt, dan voelt het voor beide partijen als een overwinning. Heel erg mooi!

Jezelf durven uitspreken opent nieuwe deuren

Dat is zo fijn, om mensen op die manier verder te helpen. Met presenteren, maar ook in het leven. Door jezelf te durven uitspreken creëer je namelijk kansen en kunnen er nieuwe deuren openen. Een kleine stap voor de één, kan een hele grote stap voor de ander zijn. Als die stap wordt behaald, dan glunderen mijn ogen en die van de ander. Dat geluk gun je een ieder.

Hoe mijn dag er uitziet als presentatiecoach

Die blijdschap bij het behalen van die persoonlijke successen merk ik zowel bij mijn één-op-één coachings, als bij de trainingen die ik geef aan groepen. Trainingen zijn vaak op locatie en daar ben ik wel enige uren mee kwijt. Ik plan dan meestal geen andere coaching afspraken in op die dag.

Presentatiecoach Cyrille geeft een presentatie training

De één-op-één coachings zijn of bij mij thuis, of bij de persoon die ik coach. Dat kan ook in het bedrijf zijn.

Als zzp’er heb je naast je ‘kerntaken’ ook te maken met administratie en acquisitie, het werven van nieuwe klanten. Dat zijn de minder leuke kanten van het zelfstandige bestaan. De boekhouding van je bedrijf moet goed worden bijgehouden en genoeg klanten binnenhalen blijft een uitdaging.

Sommige maanden gaan lekker vlot, maar sommige maanden zit je bijna zonder. Je bent hier veel tijd en energie aan kwijt. Vaak langer dan dat je uiteindelijk coacht.

Werven van nieuwe klanten

Ik besteed dus veel tijd aan de acquisitie. Dat doe ik vooral op LinkedIn en op netwerk events. Maar ook via bekenden die mij aanraden krijg ik nieuwe klanten binnen.

Ik vond het werven van nieuwe klanten in het begin heel erg lastig, maar ik moet bekennen dat ik het steeds leuker begin te vinden. Ook omdat ik mezelf goed zichtbaar houd op de social media, waar ik de meeste klanten vandaan haal. In mijn posts of vlogs kan ik ook mijn creativiteit kwijt.

Doordat ik mijn dag zelf kan indelen creëer ik veel vrijheid

Omdat ik zelf mijn dagen kan invullen en indelen creëer ik veel vrijheid voor mezelf. Ik hoef geen verantwoordelijkheid af te dragen aan iemand. Door deze flexibiliteit heb ik ook voldoende tijd en aandacht voor mijn partner en kind. Dat betekent wel dat ik ’s avonds of in het weekend vaak ook nog aan het werk ben.

Maar ik hou van werken en mijn bedrijf en vind het ook erg leuk om er mee bezig te zijn. Het is belangrijk om een goede balans hierin te vinden.

Ik kan mezelf zijn als presentatiecoach

De vrijheid van zelf je dagen kunnen invullen is heerlijk. Daarnaast is het gevoel van me vrij voelen in werk voor mij ook heel belangrijk. Ik mag zo gek doen als ik wil. Vaak moeten mensen juist om mij lachen en kan ik ze op een speelse en positieve manier krijgen waar ze naartoe willen. Het moet ook leuk zijn om te leren en het moet vooral veilig voelen.

Vanuit die vrijheid en veiligheid ga je dan samen opzoek naar de natuurlijke stijl van presenteren van de coachee.

Geestelijke voeding

Niet alleen mijn coachee leert tijdens de coaching sessie, maar ook ik leer iedere coaching weer van de andere persoon. Daarnaast volg ik regelmatig interessante cursussen en praat ik met andere ondernemers die mij zakelijk advies kunnen geven of geestelijke voeding.

Ook spar ik nog met andere presentatie coaches. Zij lopen vaak tegen hetzelfde aan en zo kan je weer tips met elkaar uitwisselen. Ik ben dus nooit uitgeleerd.

Eye opener: het boek ‘Resonate’ van Nancy Duarte

Dit boek is echt een aanrader als je denkt aan een toekomst als presentatiecoach of als je al coach bent. Hierin staan alle thema’s over het presenteren waar ik het volledig mee eens ben.

Iedere presentatie coach heeft een andere manier van coachen en visie. Ik vond dit boek een eye opener en het bevestigde ook precies dat waar ik voor sta. Er stonden ook aardig wat dingen in die ik nog niet wist.

Een advies voor jou als toekomstig collega presentatiecoach

Het neemt enige tijd voordat men je kent en weet te vinden als coach. Dus je hebt een lange adem nodig en doorzettingsvermogen. Vind je eigen manier van coachen en maak je daarmee zichtbaar. Wat zijn je sterke punten? Misschien ben je wel heel goed om mensen van hun angst af te helpen, zorg dan dat je dat benadrukt.

Maak jezelf een expert op jouw gebied.

Wat doet een presentatiecoach
Ken je iemand die geïnteresseerd is in dit vak? Deel dit interview!