Wat doet een talentontwikkelaar

Het antwoord op Wat doet een talentontwikkelaar

“Ik gun iedereen dat ze werken met hun talenten. Dan voelt werken niet als werk aan en krijg je veel voldoening uit wat je doet.”

Roy

  • Naam: Roy
  • Studie: Verandermanagement, een trainers opleiding en vele andere
  • Bedrijf: ZZP’er bij Questy Cards & ROCTA talentontwikkeling
  • Ervaring: 8 jaar in het vakgebied takentontwikkeling
  • Functie: talentontwikkelaar

De toenemende digitalisering, de vergrijzing, de snelheid van innovatie en ontwikkelingen, het hoge ziekteverzuim door overbelasting… Een wendbare bedrijfscultuur is tegenwoordig simpelweg nodig om toekomstbestendig te zijn. Functies en takenpakketten veranderen en er zijn andere manieren van samenwerken nodig door onder andere de toename van geautomatiseerde processen.

Alle reden voor een organisatie om volop in te zetten op talentontwikkeling. Hoe meer kansen voor werknemers om hun kennis en talenten te ontwikkelen, hoe meer betrokken ze zijn en hoe groter hun werkgeluk. Daarnaast zijn ze breed inzetbaar en in staat met de tijd mee te bewegen.

Maar wat doet een talentontwikkelaar dan precies? En wat moet je in huis hebben om zelf te gaan werken op het gebied van talentontwikkeling?

Een interview met talentontwikkelaar Roy

Wat doet een talentontwikkelaar

Als talentontwikkelaar ondersteun ik organisaties met als doel de talenten in een organisatie optimaal te benutten. Dat is belangrijk voor de resultaten van de organisatie, maar zéker ook voor het werkgeluk van de medewerkers.

Concreet betekent dit dat ik de afdeling HR adviseer en ondersteun bij het maken van een plan voor interne ontwikkeling. Vanuit dit plan gaan we kijken hoe we aan de slag kunnen met de leiders binnen de organisatie. De leiders zijn de motor om het beste uit hun mensen te halen. Dit kan in de vorm van een leiderschapsontwikkeltraject met workshops, trainingen of coaching on the job.

Het mooiste is als we dan ook nog de stap naar de werkvloer maken. En ik vind het altijd heel mooi als we workshops kunnen verzorgen. Thema’s als ‘hoe voer ik een goed gesprek’, ‘wat is de kracht van een team’, ‘teambuilding en afspraken maken’, ‘feedback lijkt moeilijker dan het is’, enzovoorts. Alles is op maat afgestemd op de organisatie, je krijgt nooit een standaard ABC training.

Je ziet dat ik het belangrijk vind om alle talenten binnen de organisatie in hun kracht te zetten. Dit is de kracht van synergie.

“Wij willen graag een lerende organisatie zijn”

Een voorbeeld van een vraag van een bedrijf is dat ze de organisatie graag willen inspireren om echt een lerende organisatie te zijn. Denk hierbij aan een bedrijf waar werknemers eerst gewoon hun werk deden en die zich nu wil ontwikkelen tot een bedrijf met medewerkers die dagelijks nadenken over vernieuwing. ‘Hoe kunnen we ons werk leuker en makkelijker maken?’ Maar ook, als werknemer, ‘hoe kan ik zelf beter worden en mijzelf ontwikkelen’.

Eén klein aspect van dit alles is dat als men beter wil worden ze ook moeten weten hoe het nú gaat. Ik leer leidinggevenden en de mensen op de werkvloer dus dat reflecteren belangrijk is. Ik inspireer de mensen om niet op feedback te wachten, maar feedback te gaan vragen. En natuurlijk gaan we er vervolgens mee oefenen.

Hier gebruik ik de door mijzelf ontwikkelde Questy methode voor: een methode om gesprekken binnen organisaties leuker en makkelijker te maken. Iets waar de leidinggevende zelf mee kan starten, zonder een training of workshop. Zo help ik ze om heel eenvoudig hun gesprekken leuker en beter te maken.

Als ik dan na afloop hoor: “Het leek me echt saai en ik had geen zin, maar je hebt me echt verrast.” En “Zo gaaf, door het gebruik van de Questy kaartjes heb ik mijn collega ook echt beter leren kennen”. Je begrijpt dat mijn dag dan geslaagd is.

Het vak talentontwikkelaar is meer dan alleen kennis overbrengen

“Een talentontwikkelaar of trainer kan het zelf mooi vertellen, maar heeft geen idee wat het is om zelf leidinggevende te zijn.” Dit wordt wel eens gezegd over het vak talentontwikkeling. Vaak vinden bedrijven trainingen ook duur. Dit komt omdat het dan niet oplevert wat ze er van hadden verwacht.

Soms komt dit omdat de trainer wel vertelt wat waar is en wat helpt, maar het vak talentontwikkelaar en trainer is meer dan alleen kennis overbrengen. Je moet jezelf aanpassen aan de doelgroep en ik vind dat het heel erg helpt als een trainer ook zelf in de schoenen heeft gestaan van de deelnemer.

Dat is waarom ik graag met leidinggevenden werk. Ik kan ze vertellen hoe dingen wél werken, omdat ik zelf heel veel fouten heb gemaakt en ik weet wat niet werkt.

Hoe hou ik een groep geïnspireerd

Wat voor mij heel leerzaam is geweest zijn de lessen van Remco Claassen over verbaal meesterschap ‘Hoe hou ik een groep geïnspireerd en hoe doe ik dit met non-verbale communicatie.’

En wat echt heel inspirerend is, is als we de vrijheid krijgen om bijvoorbeeld twee dagen weg te gaan met een groep. En dan niet naar een saai hotel. We gingen vorig jaar een keer naar een hele mooie grote boerderij met een grote keuken. Ik mocht een eigen kok meenemen, die twee dagen heerlijk voor ons heeft gekookt. Voor de klant was het dezelfde prijs als een hotel, de gasten hadden mooiere kamers, beter eten en konden nog meer bouwen aan het werken in een team en het teamgevoel. Echt super gaaf!

En in de avond kwamen natuurlijk de Questycards op tafel waarmee we zeer mooie gesprekken opstartte.

Het mooiste is als ik naar huis ga en ik voel of heb gehoord dat de deelnemers niet alleen geïnspireerd zijn, maar er echt iets mee gaan doen. Als ik de twinkeling in de ogen zie van dat moment waarop de actie is aangezet. Wanneer ik iemand dan na 6 maanden spreek en die zegt dat er echt iets is veranderd, dan word ik heel blij.

Met een groep naar een andere omgeving voor een tweedaagse training bijvoorbeeld is heel inspirerend

Een dag van een talentontwikkelaar is heel divers

Vandaag ben ik thuis aan het werk en bereid ik offertes voor. Ik werk aan twee trainingen die ik mag geven binnenkort. Ik lees altijd wat inspirerends om mijzelf uit te dagen. Een andere dag ben ik onderweg. Ik mag twee sessies begeleiden met medewerkers over hoe ze beter met elkaar kunnen communiceren. Een onderdeel daarvan is feedback, maar ook de psychologie leg ik uit ‘waarom feedback mooi en goed bedoeld is maar toch vaak minder prettig aanvoelt’.

Weer een dag verder ben ik bezig met de Questycards. Je kan deze Questymethode trouwens ook gebruiken als startende trainer of talentontwikkelaar. Dat hoort ook bij het vak, je laten inspireren door anderen. Een volgende dag ben ik aan het netwerken. Ik bezoek een bedrijf of ik ga naar een event.

Zo ben ik onlangs bij HRM in de Zorg geweest. Super interessant en leuk om mensen uit het vak van de zorg te spreken. Om te zien hoe we elkaar kunnen inspireren. Het kan wat chaotisch klinken, je moet er wel tegen kunnen dat geen dag hetzelfde is. Dat vind ik juist zo gaaf!

Er zijn ook uitdagingen

Het vak van talentontwikkeling heeft een diversiteit aan vaardigheden en vakgebieden in zich, denk aan het eerder genoemde trainersvak, maar ook ervaring als leidinggevende, communicatie skills, mensen in beweging weten te brengen en zelfs een stukje psychologie. Daar kan ik mijn creativiteit goed in kwijt, maar de uitdaging is dan wel structuur. Zeker als zelfstandige, op de dagen dat ik geen trainingen of workshops geef, ben ik als creatief persoon snel afgeleid en moet ik mezelf scherp houden.

Ik hou ook niet zo van koude sales, mijn werk is heerlijk, maar om de deur open te trekken van “Hallo, kan ik iets voor jullie betekenen” dat is niet mijn sterkste punt. (ik doe het dan ook niet op die manier hoor haha). Omzet draaien als ondernemer is belangrijk en spannend, gelukkig komt het altijd weer goed. Je moet geloven in jezelf, maar zekerheid heb je niet.

Mijn vrouw zegt altijd, “Roy z’n hobby is zijn werk”. Ik kan me verliezen in de passie voor mijn werk. Ik heb mijn vrouw nodig om me er soms bij weg te halen. En terecht. Het geeft me heel veel energie, maar dat geeft mijn gezin me ook. En ik heb een goede balans gevonden. Het mooie van zelfstandig werken is dat je soms heel hard moet lopen en soms kan rusten. Soms moet ik dus meer werken en soms heb ik ook veel meer vrijheid en tijd dan andere vaders of echtgenoten hebben voor hun gezin.

Hoe word je talentontwikkelaar

Het beroep talentontwikkelaar bestond niet echt. Ik heb er zelf een naam aan gegeven. Mijn ervaring was in sales, verbinding maken met andere mensen zodat ze enthousiast werden over mijn producten. Toen werd ik teamleider en daarna teammanager bij een bank. De financiën vond ik niet zo interessant, maar het werken met de talenten van onze medewerkers om onze klanten zo goed mogelijk te helpen, dat vond ik leuk!

Ik heb toen ook gevraagd of ik HR mocht helpen bij een project en zo kwam ik daar mee in aanraking.

Vanuit een vaste baan ben ik interim werk gaan doen. Het vervangen van teamleiders en managers en ook verandertrajecten, als er wat onrust in de organisatie was. Al die kennis en ervaring zet ik nu in bij ontwikkeltrajecten en veel daarvan heb ik in de Questy methode verwerkt.

Als opleiding heb ik verandermanagement afgerond en een trainersopleiding. En ik blijf mezelf uitdagen en ontwikkelen, elk jaar volg ik wel een cursus over coaching of psychologie, of iets wat op dat moment relevant is of mij weer verder helpt.

Wat moet je in huis hebben als talentontwikkelaar?

Er zijn heel veel verschillende organisaties en ook heel veel verschillende soorten mensen. Er is dus niet één profiel dat past bij de ondersteuning op het gebied van talentontwikkeling. Ik pas bijvoorbeeld heel goed bij bedrijf A, terwijl ik bedrijf B liever aan een collega geef. Want om mensen te inspireren en gemotiveerd te houden moet er een goede klik zijn! Natuurlijk zijn er wel een aantal vaardigheden of bepaalde (levens)ervaringen die helpen.

Wat mij geholpen heeft is mijn ervaring als leidinggevende. Je praat dan niet alleen uit het boekje maar kent de uitdagingen persoonlijk. Het is geen harde eis, maar het heeft mij wel geholpen. Verder is het fijn als je onderbuikgevoel goed werkt. Vaak speelt er iets bij een groep of persoon wat je niet direct ziet. Ben nieuwsgierig en zoek naar wat je onderbuik al aanvoelt. Vind aansluiting bij de mensen en ga niet zomaar allerlei kennis delen.

Ik hou zelf ook heel erg van leren, dat helpt, en luister heel veel boeken. Denk aan de wijsheden van Stephan Covey over effectief leiderschap, John Kotter over verandermanagement. Het trainersvak is ook echt een vak. Je gaat met mensen om en die wil je wel de goede kant op krijgen. De School voor training van Karin de Galan heeft mij erg geholpen hierbij. Roderik Bender, nogmaals dank voor je begeleiding en de rust om mij verder te helpen in dit vak.

Als laatste is reflecteren en feedback ophalen erg belangrijk. Blijf altijd leergierig. Geniet ervan als iets niet helemaal gaat zoals je had verwacht. Mijn dag is leuker als ik zoiets heb overwonnen. Dat liever dan een saaie dag waarop alles direct lukt!

Ik gun iedereen dat ze werken met hun talenten. Dan voelt werken niet als werk aan en krijg je veel voldoening uit wat je doet!

Wat doet een talentontwikkelaar
Ken je iemand die geïnteresseerd is in dit vak? Deel dit interview!