Banen in de zorg en medische functies

Welke banen in de zorg zijn er allemaal en is werken in de zorg eigenlijk iets voor jou? Alle interviews in de functiegroep Medisch & Zorg vind je hieronder.

 
Werken als palliatief verpleegkundige in een hospice Wat doet een palliatief verpleegkundige - Een palliatief verpleegkundige werkt in een hospice of verpleegt mensen in hun laatste levensfase thuis. Een heftig, maar bijzonder beroep dat veel meer is dan alleen billen wassen.
Kindercoach Romy Wat doet een kindercoach - Een kindercoach houdt voor mij in dat ik samen met het kind en de ouders op zoek ga naar manieren die kunnen helpen om het welbevinden te vergroten. Zodat een kind kan groeien in het zelfvertrouwen en zich zo ontspannen mogelijk kan ontwikkelen.
Osteopaat behandelt cliënt Wat doet een osteopaat - Je loopt, zit, staat, eet of sport zonder er bij na te denken. Een geolied systeem. Totdat je ergens last krijgt. Een stijve nek, pijn onder in de rug, maagklachten. De normaal zo vanzelfsprekende beweeglijkheid van het lichaam wordt nu ergens ontregelt. En dan begint de speurtocht voor mij als osteopaat.
Activiteitenbegeleider oude vrouw met camera Wat doet een activiteitenbegeleider - Kariz werkt al 17 jaar in de zorg en heeft het als activiteitenbegeleider in een verpleeghuis haar missie gemaakt om ervoor te zorgen dat haar cliënt voldoening uit een dag haalt. Dit doet ze door te luisteren naar de persoonlijke verhalen van de ouderen en de daginvulling zoveel mogelijk daar op aan te laten sluiten.
Wat doet een dierenartsassistent Wat doet een dierenartsassistent - Als paraveterinair ben je de steun en toeverlaat van de dierenarts. Je assisteert en regelt allerlei zaken, zodat de dierenarts zich kan richten op het beter maken van de dieren. Benieuwd hoe een werkdag van een paraveterinair er uitziet?

Grote variatie aan banen in de zorg

De sector zorg en welzijn is heel breed en veelzijdig. Er is dan ook een grote variatie aan banen in de zorg, zoals activiteitenbegeleider (link), pedagogisch medewerker of Verzorgende IG. Maar wat ze allemaal gemeen hebben is dat je werkt met op dat moment kwetsbare mensen.

Waarom werken in de zorg?

Of een baan in de zorg bij jou past kun je alleen zelf beantwoorden door je goed te verdiepen in de verschillende functies in de zorg en wat er voor nodig is. Niet alleen qua opleiding, maar ook qua type mens en vaardigheden.

Over het algemeen kun je wel stellen dat werken in de zorg niet altijd makkelijk is, maar wel heel dankbaar. Het is vaak fysiek en mentaal uitdagend, maar wat je ervoor terugkrijgt brengt dat weer in balans. Bijvoorbeeld het feit dat je mensen kunt helpen hun kwaliteit van leven te vergroten en zingevend werk doet.

De ultieme zorgmedewerker

Of een baan in de zorg iets voor jou is? Sta jij stevig in je schoenen, ben je van nature een zorgzaam type of weet jij feilloos hoe je ouderen het gevoel moet geven dat ze er nog toe doen? Dit zijn slechts enkele van de vele nuttige en vereiste eigenschappen voor banen in de zorg.

De mogelijkheden in de zorg zijn eindeloos. De kunst is opzoek te gaan naar de zorgbaan die het beste past bij jouw karakter en interesses.

Zo is het als verpleegkundige belangrijk dat je kunt aanpoten, maar moet je ook zachtaardig en sensitief zijn. En als activiteitenbegeleider is het weer belangrijk dat je creatief en toegankelijk bent en goed aanvoelt of kan achterhalen waar iemand behoefte aan heeft.

Welke werkvelden zijn er in de zorg

Er zijn meerdere soorten werkvelden in de zorg. Het verschil heeft vooral te maken met het soort zorg dat nodig is en om wat voor een aandoening, probleem of medische indicatie het gaat. Zo kun je in de gehandicaptenzorg of ziekenhuiszorg werken, waar veel fysieke zorg nodig is. Of in de geestelijke gezondheidszorg, waar met name psychische begeleiding nodig is.

Of werk jij liever met ouderen? Dan kun je bijvoorbeeld als verpleegkundige of verzorgende in een verpleeghuis werken. Of juist liever met jongeren? Dan is de jeugdzorg helemaal jouw plek.

De werkvelden in de zorg in het kort:

  • Eerstelijnszorg: als eerstelijns zorgverlener ben je het eerste aanspreekpunt voor mensen met lichamelijke of geestelijke klachten, denk aan een huisarts, psycholoog of tandarts.
  • Geestelijke gezondheidszorg: als je werkt in de GGZ dan helpt je mensen met (ernstige) psychische problemen of ziektes hun weg weer te vinden in de samenleving. Denk aan depressie, verslaving, eetstoornis of een gedragsstoornis, zoals borderline.
  • Jeugdzorg: als jeugdwerker help je kinderen en jongeren met problemen die de ontwikkeling van het kind ernstig verstoren. Vaak is het hele gezin hierbij betrokken. Door een relatie op te bouwen en veiligheid en perspectief te bieden begeleidt je het kind in de ontwikkeling en zelfstandigheid.
  • Thuiszorg: als verpleegkundige of verzorgende in de thuiszorg helpt je mensen die nog wel zelfstandig thuis wonen, maar daarbij verpleegkundige, fysieke of ondersteunende hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld omdat ze oud zijn en gebreken hebben of een handicap hebben.
  • Verpleging en verzorging: als verpleegkundige of verzorgende in een instelling verpleeg en verzorg je mensen die niet meer zelfstandig kunnen wonen en in een verpleeg- of verzorgingshuis wonen.
  • Verstandelijk gehandicaptenzorg: als gehandicapten zorgverlener ondersteun je cliënten bij alle aspecten van het leven, zoals wonen, werken, dagbesteding, gezondheid en sociale activiteiten. Dit kan in een zorginstelling zijn of in de thuissituatie, afhankelijk van de ernst van de handicap en de mate van zelfstandigheid.
  • Welzijn: als maatschappelijk werker begeleid je specifieke groepen mensen met problemen, zoals vluchtelingen, daklozen of drugsverslaafden. Denk aan schuldhulpverlening. Deze mensen hebben dus geen verpleging of zorgverlening nodig vanwege gezondheidsproblemen, maar zijn door omstandigheden verwijderd geraakt van de samenleving. Als hulpverlener help je dus weer bouwen aan kwaliteit van leven en actieve deelname aan de samenleving.
  • Ziekenhuizen: als medisch specialist help je mensen die een medische aandoening hebben. Na de opleiding als basisarts ga je je verder specialiseren. Denk aan radiologie of orthopedie.

Banen in de zorg en medische functies

Functies in de zorg
Bij functies in de zorg is het heel afhankelijk van het werkveld waar je in werkt in hoeverre je echt aan het zorgen bent, of meer aan het begeleiden of ondersteunen.

En zelfs binnen hetzelfde werkveld kunnen die verschillen nog groot zijn. Denk aan het werken in de gehandicaptenzorg. In het geval van zwaar lichamelijk en/of verstandelijk gehandicapten ben je vooral aan het zorgen, zoals wassen, aankleden, tanden poetsen, medicatie geven, etc.

In het geval van licht verstandelijk gehandicapten gaat de aandacht veel meer uit naar begeleiding op het gebied van werk, sociale activiteiten of psychische uitdagingen bijvoorbeeld.

Medische functies
Als medisch specialist werk je in de ziekenhuiszorg. Dit kan in een ziekenhuis zijn, maar ook in een instelling gericht op een specifieke medische categorie, zoals revalidatie of radiotherapie. Of je werkt zelfstandig in bijvoorbeeld een privékliniek.

Na je studie geneeskunde ben je basisarts. Tijdens die studie doe je ook al praktijk ervaring op via coassistentschappen. En vervolgens ga je je specialiseren tot bijvoorbeeld, huisarts, radioloog, dermatoloog, orthopedisch chirurg of cardioloog.

Medische functies zijn vooral gericht op onderzoek en behandeling van medische aandoeningen. En minder gericht op de psychische en emotionele aspecten van de zorg. Al is ook hier natuurlijk soms sprake van angst en emotie bij patiënten, wat je als arts wel moet kunnen opmerken en waar nodig begeleiden.

Personeelstekort in de zorg

Werken in de zorg, waar hoor je het niet tegenwoordig? Met de vergrijzing, toenemende ziektes als kanker en dementie, steeds beter wordende technieken en maatschappelijke problemen, zoals obesitas is er structureel een tekort aan zorgpersoneel. Dat banen in de zorg niet veel betalen helpt ook niet.

Op allerlei manieren proberen de overheid, samenwerkingsinitiatieven en de zorginstanties zelf het werken in de zorg aantrekkelijk te maken.

Zo zijn er diverse websites die werken in de zorg promoten, zoals ontdekdezorg of zorginspirator, en onder andere medewerkers aan het woord laten over hun vak en waar je kunt ontdekken welke studie of functies in de zorg bij jou passen.

Worden er ambassadeurs van de zorg ingezet om jongeren te enthousiasmeren om voor een studie in de zorg te kiezen.

Of heb je bijvoorbeeld zij-instroomtrajecten met aantrekkelijke voorwaarden. Je gaat dan direct aan de slag in de zorg en volgt tegelijkertijd een studie die door de werkgever betaald wordt. Zo’n zij-instroom traject betaald meer dan een leer/werk traject en is onder andere aantrekkelijk voor mensen die bijvoorbeeld al wat ouder zijn en in hun huidige vakgebied niet gelukkig zijn of te weinig baanmogelijkheden hebben.

Al begint de keuze voor banen in de zorg natuurlijk wel met de behoefte aan zingeving in werk en het leuk vinden om met mensen te werken.

Werken in de zorg opleiding

Wil jij medisch specialist worden? Dan is er maar één weg en dat is de studie geneeskunde. Deze studie werkt met een lotingssysteem.
Maar er zijn meer medische functies, waarvoor geen studie geneeskunde nodig is. Denk aan een opleiding tot (medisch) laborant, zoals de HBO opleiding Life Sciences.

Wil jij liever de (maatschappelijke) zorgkant op, zoals verpleegkundige, verzorgende IG, pedagogisch medewerker of jeugdhulpverlener? Dan zijn er MBO en HBO opleidingen die je breed opleiden en waarbinnen je soms al een specifieke richting of doelgroep kunt kiezen. Denk aan Social Work of de opleiding verpleegkunde.

Vacatures in de zorg

Zoals eerder genoemd zijn er meerdere websites die het vakgebied zorg en welzijn promoten. Op sommige van deze websites worden ook vacatures van functies in de zorg en medische functies getoond.